Pojke - turkiet 2023

460 miljoner barn lever

i konfliktdrabbade länder

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

Skribent |

Publicerad |

2023 12 12

Uppdaterad |

2023 12 12

Mer resurser behövs för att hjälpa barn i nöd

Aldrig tidigare i modern tid har så många barn varit i behov av humanitär hjälp. Det senaste året har präglats av konflikter, krig och naturkatastrofer som fått förödande konsekvenser för barns överlevnad och deras rättigheter. Krigen i Gaza och Ukraina, våldet i Haiti, torka på Afrikas horn och översvämningar i Pakistan är bara några av de humanitära kriser som barn står inför. Många har skadats, dödats eller utsatts för övergrepp. De har förlorat familjemedlemmar och vänner. En del har rekryterats och använts av väpnade styrkor och grupper. Många har tvingats på flykt och separerats från sina familjer och gått miste om livsviktig utbildning.  

För några dagar sedan kom jag hem från Ukraina där jag träffade barn och familjer som drabbats av kriget. De har fått sitt liv förstört. Barn som förlorat familjemedlemmar, sitt hem och sin skola. Där flyglarm och skyddsrum blivit en del av det "nya normala". Vi måste fortsätta vårt arbete både i det akuta och i det långsiktiga. Det är avgörande att vi tillsammans med våra partner fortsätter mobilisera och leverera, säger Pernilla Baralt generalsekreterare, UNICEF Sverige.

Pernilla Baralt - besöker Ukraina 2023
Pernilla Baralt, generalsekreterare, besökte nyligen Ukraina och träffade elever som gick i skolan i ett skyddsrum som UNICEF med partners renoverat.

UNICEF finns på plats runt om i världen  

För att möta de humanitära behoven som finns under 2024 planerar UNICEF att nå 93 miljoner barn, i 155 länder och territorier, med humanitär hjälp. Under 2024 planerar vi bland annat att:  

 • Vaccinera 17 miljoner barn mot mässling. 

 • Se till att 19 miljoner barn får möjlighet till utbildning.  

 • Säkra rent vatten till 52 miljoner människor.  

 • Behandla 7,6 miljoner barn mot undernäring.  

 • Se till att 1,8 miljoner hushåll får kontantstöd.  

 • Förse 26,7 miljoner barn med psykosocialt stöd. 

För att kunna genomföra de planerade insatserna vädjar UNICEF globalt om 73,7 miljoner dollar.  

Pojkar - gaza 2023
Yamen, 7 år, med sin bror Yazan, 4 år, bär vattenflaskor som de fått från UNICEF, i ett flyktingläger i Gaza.

UNICEF finns på plats i nästan alla humanitära kriser i världen. Under 2023 kunde UNICEF genom det exempelvis: 

 • Vaccinera 26,8 miljoner barn mot mässling. 

 • Behandla 3 miljoner barn mot undernäring  

 • Se till att 13,9 miljoner barn fick tillgång till utbildning. 

 • Nå 23 miljoner människor med tillgång till rent vatten. 

 • Förse 10,8 miljoner barn med psykosocialt stöd, 

Jämfört med 2022 har den flexibla, icke öronmärkta, finansieringen minskat med hela 73 procent. Konsekvensen har blivit att en stor del av pengarna låsts till några få, medialt uppmärksammade kriser, medan andra katastrofer helt gått under radarn. För UNICEF är det helt centralt att kunna rikta resurserna där de behövs som mest. Därför uppmanar UNICEF nu alla biståndsgivare att maximera flexibiliteten för att stödet till livräddande humanitära insatser för barn ska kunna möta behoven. 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Barn med psykolog - Ukraina 2022
Sverige

Nyheter om konflikter, katastrofer och olyckor sprids snabbt. Barn kan få veta via äldre syskon, kompisar eller sociala medier – innan vi vuxna ens hunnit reagera. Detta kan skrämma och skapa oro hos barnet, eller väcka nyfikenhet. Du som vuxen kan hjälpa barnet att förstå och sätta saker i perspektiv.