Default hero image

Kongo - en

glömd katastrof

Trots att Demokratiska Republiken Kongo sedan tre år tillbaka är ett land i fred, dör fortfarande över tusen människor varje dag. Följderna av det tio år långa inbördeskriget ? som brukar kallas det värsta kriget sedan andra världskriget ? är katastrofala. 17 miljoner människor, varav många barn, får inte tillräckligt med mat för dagen.

Skribent |

Publicerad |

2006 06 19

Uppdaterad |

2006 06 19

Kongo - en glömd katastrof

I Kongo råder katastrof. En katastrof som få känner till och ännu färre talar om. UNICEF vädjar nu om mer pengar till katastrofinsatser i landet.

UNICEF försöker få upp omvärldens ögon för barns lidande i katastrofens Kongo. Fortfarande är över tre miljoner människor på flykt i sitt eget land. Våld från väpnade grupper är vardag, inte minst sexuellt våld som främst drabbar flickor. Hälsovården fungerar inte och i delar av landet är endast hälften av barnen vaccinerade mot dödliga sjukdomar som går att förebygga.

Värst i våldstyngda regioner

I den fattiga Pool-regionen har endast åtta procent av befolkningen tillgång till rent vatten, nästan alla vårdcentraler och grundskolor saknar vatten helt.

Undernäring är också ett stort problem. Fattigdom och sönderslagen infrastruktur har lett till att det även är brist på utsäde, grönsaksfröer och enklare trädgårdsredskap.

Många skolor tvingas stänga

Det är lärarbrist i landet och ungefär 80 procent av alla skolor saknar tillräckligt med undervisningsmaterial för att kunna ge barnen undervisning. Många skolor har tvingats stänga. Resultatet är att många elever ligger upp till tre år efter i sin utbildning.

Mer pengar behövs

UNICEF fokuserar på att rädda barns och kvinnors liv genom att se till att de får det allra viktigaste – sjukvård, mat och rent vatten.

Arbetet fokuseras också på att bygga upp samhället och att skapa en trygg miljö för barnen. Barnsoldater tas om hand och återförenas med sina familjer. Kvinnor och barn som har utsatts för sexuellt våld får sjukvård och traumabehandling. Människor på flykt får hjälp att återvända hem och barnen får gå i skolan.

Allt detta ger resultat och hopp för framtiden. Men, det kostar pengar, mycket pengar. Behoven är enorma.

Läget är akut och UNICEF vädjar nu om mer pengar för att hjälpa barnen i en av de värsta katastroferna just nu. Se till att Kongos barn överlever och får en ljusare framtid – skänk pengar här!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.