Default hero image

Förstahjälpen och rent vatten

till Gazas barn

Det har gått 18 dagar sedan Israel inledde sin militära operation mot Gaza. I går rapporterade det palestinska hälsoministeriet att 912 människor dödats i attackerna hittills och 3740 skadats. Enligt Internationella rödakorskommittén är siffran osäker då fler kroppar är begravda under rasmassorna.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 12

Uppdaterad |

2009 01 12

Förstahjälpen och rent vatten till Gazas barn

I förra veckan inledde Israel dagliga bombpauser, mellan 12 och 15 svensk tid, för att släppa fram humanitär hjälp till Gazas civilbefolkning. UNICEFs personal i Gaza rapporterar att bombningarna, särskilt mot stadskärnorna, har minskat sedan natten mot i går. Men de utlovade bombpauserna har brutits vid ett flertal tillfällen. Detta får förödande konsekvenser för UNICEFs och andra organisationers hjälparbete.

Konflikten måste sluta!

För att alla traumatiserade, skadade och hungriga barn och kvinnor ska kunna få den hjälp de så desperat behöver är det nödvändigt med en total vapenvila, dygnet runt.

Gazas befolkning består till 56 procent av barn. Om konflikten tillåts fortsätta kommer ännu fler civila, inklusive barn, att dö.

Vad gör UNICEF?

  • UNICEF har gett två generatorer till United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) som de använder för att kyla sin blodbank.

  • UNICEF har genom Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) distribuerat 59 904 flaskor med 1,5 liter rent vatten och vattenreningsutrustning som kan hjälpa 63 360 personer att få rent vatten.

  • UNICEF har också gett förstahjälpen-utrustning till PRCS för distribution till sjukhus, skolor och flyktingläger.

  • Vårterminen skulle ha börjat nu på lördag i Gaza, men bombningarna fortsätter och många skolbyggnader är redan förstörda. UNICEF har förberett skolmaterial för att få igång undervisning för Gazas skolbarn så snart det är möjligt.

Läs tidigare nyheter:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.