Default hero image

Förstahjälpen och rent vatten

till Gazas barn

Det har gått 18 dagar sedan Israel inledde sin militära operation mot Gaza. I går rapporterade det palestinska hälsoministeriet att 912 människor dödats i attackerna hittills och 3740 skadats. Enligt Internationella rödakorskommittén är siffran osäker då fler kroppar är begravda under rasmassorna.

Skribent |

Publicerad |

2009 01 12

Uppdaterad |

2009 01 12

Förstahjälpen och rent vatten till Gazas barn

I förra veckan inledde Israel dagliga bombpauser, mellan 12 och 15 svensk tid, för att släppa fram humanitär hjälp till Gazas civilbefolkning. UNICEFs personal i Gaza rapporterar att bombningarna, särskilt mot stadskärnorna, har minskat sedan natten mot i går. Men de utlovade bombpauserna har brutits vid ett flertal tillfällen. Detta får förödande konsekvenser för UNICEFs och andra organisationers hjälparbete.

Konflikten måste sluta!

För att alla traumatiserade, skadade och hungriga barn och kvinnor ska kunna få den hjälp de så desperat behöver är det nödvändigt med en total vapenvila, dygnet runt.

Gazas befolkning består till 56 procent av barn. Om konflikten tillåts fortsätta kommer ännu fler civila, inklusive barn, att dö.

Vad gör UNICEF?

  • UNICEF har gett två generatorer till United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) som de använder för att kyla sin blodbank.

  • UNICEF har genom Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) distribuerat 59 904 flaskor med 1,5 liter rent vatten och vattenreningsutrustning som kan hjälpa 63 360 personer att få rent vatten.

  • UNICEF har också gett förstahjälpen-utrustning till PRCS för distribution till sjukhus, skolor och flyktingläger.

  • Vårterminen skulle ha börjat nu på lördag i Gaza, men bombningarna fortsätter och många skolbyggnader är redan förstörda. UNICEF har förberett skolmaterial för att få igång undervisning för Gazas skolbarn så snart det är möjligt.

Läs tidigare nyheter:

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.