Default hero image

Före detta barnsoldat berättar

om sina upplevelser

Ishmael Beah föddes i Sierra Leone 1980. När han var elva år gammal förändrades hans, och miljoner andras, liv totalt. Inbördeskrig bröt ut i Sierra Leone.

Skribent |

Publicerad |

2007 02 22

Uppdaterad |

2007 02 22

Före detta barnsoldat berättar om sina upplevelser

Efter att Ishmaels föräldrar och två bröder dödats rekryterades han som barnsoldat. Han var då 13 år gammal. Han stred under nästan tre år innan han officiellt avväpnades och fick hjälp på ett UNICEF-stött rehabiliteringscenter.

“Under min tid som barnsoldat fick mina befälhavare mig att tro att hämnas på min familjs död var min plikt och att jag skyddade andra barn från att bli föräldralösa. Efter min rehabilitation förstod jag att hämndbegäret bara föder mer hämndbegär — det skapar en ond cirkel som bara eskalerar och inget bra kan komma av det,” säger Ishmael.

© Foto: Donna DeCesare Ishmael Beah talar om sina upplevelser under en debatt om barnsoldater på FN:s huvudkontor.

1998 flyttade Ishmael till en amerikansk familj i New York och avslutade sina gymnasie-studier. Ishmael är idag 26 år gammal och tog 2004 examen från Oberlin College. Under hela hans studieperiod har han arbetat för att sprida information om hur barnsoldater runtom i världen lider.

Ishmael har nu skrivit boken A long way gone där han berättar om sina upplevelser som barnsoldat i Sierra Leone.

Stoppa rekryteringen

UNICEF och franska regeringen höll nyligen en konferens i Paris om barnsoldater — Free Children from War. Konferensen utmynnade i en överenskommelse där 59 länder lovar att arbeta för att stoppa den illegala rekryteringen av barn i väpnade konflikter.

Uppskattningsvis finns det idag mer än 250 000 barnsoldater i världen. Krig drabbar barn hårt. De tvingas ofta att fly sina hem, utsätts för våld, kidnappning, våldtäkt, stympning och sexuell exploatering.

UNICEF arbetar för att frige barnsoldater

Sedan 1980-talet har UNICEF spelat en viktig roll i att få barnsoldater fria i konfliktområden över hela världen — inklusive länder som Afghanistan, Angola, Burundi, Colombia, DR Kongo, Guinea-Bissau, Liberia, Mocambique, Rwanda, Sierra Leone, Somalia, Sri Lanka, Sudan och Uganda.

UNICEF ser till att barnen får utbildning, livskunskap, hälsovård och stöd för att barnen ska kunna återintegreras i samhället och med sina familjer. UNICEF och samarbetspartners ställer också upp med expertis och finansiellt stöd till länders egna insatser för att hjälpa barnsoldater.

UNICEFs arbete är helt beroende av frivilliga bidrag. Vill du hjälpa barn världen över? Ge en gåva här.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.