Default hero image

Barnsoldater frigivna i

Centralafrikanska republiken

UNICEF bekräftar att 182 barn har släppts av rebellgruppen APRD. Barnen, 166 pojkar och 16 flickor mellan 10 och 17 år, har arbetat för rebellgruppen sedan 2006 i den norra provinsen Ouham Pendé.

Skribent |

Publicerad |

2009 07 07

Uppdaterad |

2009 07 07

Barnsoldater frigivna i Centralafrikanska republiken 2

De första frigivningarna skedde i april 2009. De flesta av barnen har nu återförenats med sina familjer. UNICEF har hjälpt till med återanpassningen till ett vanligt liv.
– Vi är väldigt nöjda med att ledarna för APRD har hållt sitt löfte att släppa dessa barn, säger Mahimbo Mdoe, UNICEFs chef i huvudstaden Bangui.

Långa förhandlingar

UNICEF har länge arbetat nära landets regering för att planera och koordinera mottagandet av de frigivna barnen. Regeringen inledde en dialog med gerillagruppen ifjol, efter att de båda parterna hade skrivit under ett fredsavtal och landet hade fått besök av FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter, Radhika Coomaraswamy.

Men People’s Army for the Restoration of Democracy (APRD) är inte den enda rebellgrupp i landet som använder sig av barnsoldater. I juni 2007 gick en annan beväpnad grupp, Union of Democratic Forces for Unity (UFDR) från nordöstra Centralafrikanska republiken, med på att släppa en grupp barn efter en överenskommelse med UNICEF och regeringen. Den gången hjälpte UNICEF till att bygga två transithem i Paoua och Bocaranga som nu drivs av Danish Refugee Council respektive International Rescue Committee.

Läkarbesök och undervisning

Som ett första steg i återanpassningen får varje barn en medicinsk undersökning och samtalsterapi. De ges vanliga civila kläder samt sängkläder och toalettartiklar. Därefter får de grundläggande undervisning i språk och matematik. De får även lära sig om hiv/aids, samt barns rättigheter och mänskliga rättigheter.

När barnen och ungdomarna kommer tillbaka till sina ursprungliga samhällen erbjuder UNICEF extra lektioner till dem som fortfarande är i skolåldern, för att de ska kunna följa med i skolundervisningen igen. De som är för gamla för att gå tillbaka till skolan erbjuds yrkesutbildningar, bland annat i snickeri, sömnad, jordbruk och djurskötsel.

I arbetet för att återföra barnsoldater till ett normalt liv samarbetar UNICEF med en rad andra FN-organ, inklusive FN:s världslivsmedelsprogram (WFP), samt mindre organisationer som Danish Refugee Council, International Rescue Committee, International Medical Corps och Medicinska hjälpkommittén.

Fortsatta strider

UNICEF prisar den positiva utvecklingen, men oroas samtidigt över att våldet återigen har ökat i landet. Strider har blossat upp längs gränserna till Tchad och Sudan och nya rebellgrupper har bildats. Dessutom har det tillkommit flera lokala milisgrupper runt om i landet. Detta sammantaget ökar risken för ny- och åter-rekrytering av barnsoldater.

– Under alla omständigheter är återanpassning av före detta barnsoldater en lång och svår process. Det osäkra läget i Centralafrikanska republiken förvärrar problemen, säger Mdoe.

Han påpekar även att de samhällen som barnen återvänder till är fattiga och att de har minimal tillgång till grundläggande service.
– För att återanpassningen ska lyckas och bli positiv måste vi fortsätta att stödja dessa samhällen, på flera sätt.

UNICEFs uppmaning

UNICEF uppmanar alla beväpnade grupper att omedelbart släppa alla barn som de håller i trupper och läger samt att upphöra med rekryteringen av barnsoldater.

UNICEF kräver också att Centralafrikanska republikens regering ska göra en handlingsplan tillsammans med gerillagruppen APRD för att snabba på processen.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.