DR.Kongo_.05-1259.Roger-LeMoyne-575x383.jpg

833 barn har frigivits från

en väpnad grupp i Nigeria

I helgen kunde UNICEF meddela den fantastiska nyheten att 833 barn som utnyttjats av en väpnad grupp i nordöstra Nigeria nu har släppts fria. Vi arbetar nu för att se till att barnen får återförenas med sina familjer och komma hem igen.

Skribent |

Publicerad |

2018 10 15

Uppdaterad |

2018 10 15

833 barn har frigivits från en väpnad grupp i Nigeria

Bild från en tidigare frigivning av barnsoldater i Demokratiska republiken Kongo. Foto: © UNICEF/LeMoyne

För ett drygt år sedan skrev den väpnade gruppen Civilian Joint Task Force (CJTF) på ett avtal för att sluta rekrytera och utnyttja barn, och nu har äntligen den första officiella frigivningen ägt rum.

– Det är en fantastisk milstolpe i arbetet för att stoppa rekryteringen och utnyttjandet av barn inom väpnade styrkor, säger Pernille Ironside, vice chef för UNICEF i Nigeria. Men fortfarande utnyttjas många barn i väpnad konflikt, antingen som barnsoldater eller i andra roller. Vi uppmanar alla parter att sluta med rekryteringen, och låta barnen vara barn.

UNICEF arbetar nära myndigheterna i Nigeria för att se till att barnen får hjälp att återintegreras i sina samhällen, och återförenas med sina familjer.

När barn friges från väpnade styrkor finns vi där och ser till att barnen får psykosocialt stöd, utbildning och hjälp till en bättre framtid. Sedan 2017 har vi sett till att över 8 700 barnsoldater – och andra barn som till exempel utnyttjats som kockar, tjänstefolk eller spioner – har fått återvända hem. UNICEF kämpar för att alla barn ska släppas fria och få en möjlighet att vara barn igen.

Vill du få fler goda nyheter och information om barns situation runt om i världen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Fatima i klassrum - Sudan 2024
Sudan

Det surrar av aktivitet, som i en bikupa, på UNICEF-stödda lärocentret Alshargia i delstaten Kassala i Sudan. Här får barn på flykt undan kriget en fristad och möjlighet att uppleva trygghet och normalitet för en stund. Skolorna i landet är stängda sedan länge.

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.