DR.Kongo_.05-1259.Roger-LeMoyne-575x383.jpg

833 barn har frigivits från

en väpnad grupp i Nigeria

I helgen kunde UNICEF meddela den fantastiska nyheten att 833 barn som utnyttjats av en väpnad grupp i nordöstra Nigeria nu har släppts fria. Vi arbetar nu för att se till att barnen får återförenas med sina familjer och komma hem igen.

Skribent |

Publicerad |

2018 10 15

Uppdaterad |

2018 10 15

833 barn har frigivits från en väpnad grupp i Nigeria

Bild från en tidigare frigivning av barnsoldater i Demokratiska republiken Kongo. Foto: © UNICEF/LeMoyne

För ett drygt år sedan skrev den väpnade gruppen Civilian Joint Task Force (CJTF) på ett avtal för att sluta rekrytera och utnyttja barn, och nu har äntligen den första officiella frigivningen ägt rum.

– Det är en fantastisk milstolpe i arbetet för att stoppa rekryteringen och utnyttjandet av barn inom väpnade styrkor, säger Pernille Ironside, vice chef för UNICEF i Nigeria. Men fortfarande utnyttjas många barn i väpnad konflikt, antingen som barnsoldater eller i andra roller. Vi uppmanar alla parter att sluta med rekryteringen, och låta barnen vara barn.

UNICEF arbetar nära myndigheterna i Nigeria för att se till att barnen får hjälp att återintegreras i sina samhällen, och återförenas med sina familjer.

När barn friges från väpnade styrkor finns vi där och ser till att barnen får psykosocialt stöd, utbildning och hjälp till en bättre framtid. Sedan 2017 har vi sett till att över 8 700 barnsoldater – och andra barn som till exempel utnyttjats som kockar, tjänstefolk eller spioner – har fått återvända hem. UNICEF kämpar för att alla barn ska släppas fria och få en möjlighet att vara barn igen.

Vill du få fler goda nyheter och information om barns situation runt om i världen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev:

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.

UN0767963.jpg
Ukraina

Utanför hörs flyglarmet. Samtidigt lägger sig barnen för att vila i ett skyddsrum på en förskola i Ukraina. Tidigare fick de gömma sig bakom väggar när larmet gick. Men tack vare UNICEF och våra partner kan barnen nu vila tryggt.

un0632758.jpg
Ukraina

Kriget i Ukraina har nu pågått i sex månader. Miljontals barn och familjer har tvingats fly från sina hem, familjer har splittrats och städer förstörts. Som alltid är det barnen som betalar det högsta priset. UNICEF finns på plats med akuta insatser för att möta de enorma behoven.