UNI169163_Irak-575x383.jpg

20 000 barn instängda i

våldets al-Falluja i Irak

Omkring 50 000 människor, varav minst 20 000 barn, uppges vara instängda i staden al-Falluja som kontrolleras av IS i Irak. Irakiska styrkor försöker återta staden och UNICEF är mycket oroliga för barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2016 06 01

Uppdaterad |

2016 06 01

20 000 barn instängda i våldets al-Falluja i Irak

Foto: © UNICEF/Khuzaie

Våldet eskalerar just nu mellan irakiska styrkor och IS i staden al-Falluja, cirka sex mil väster om Bagdad. Tillgången till rent vatten uppges vara mycket liten i staden och mat och mediciner håller på att ta slut. Sedan militäroperationen inleddes i al-Falluja har väldigt få familjer lyckats ta sig ut.

– Vi är mycket oroade över hur barnen ska kunna skyddas mot det extrema våldet, inte bara i staden utan över hela landet, säger Peter Hawkins, chef för UNICEF i Irak. Barn riskerar att tvångsrekryteras som barnsoldater och att separeras från sina familjer.

– Barnen riskerar att förlora sina liv och sin framtid om de tvingas bära vapen och slåss i de vuxnas krig, fortsätter Peter Hawkins.

UNICEF uppmanar alla parter att skydda barnen i al-Falluja och se till att de som vill lämna staden kan göra det på ett säkert sätt, samt skydda de civila som redan flytt från staden.

Fakta om situationen i Irak Några exempel på vad UNICEF gör Läget är akut för barnen i Irak. Vi gör allt vi kan för att skydda barnen och deras familjer, men mer hjälp behövs. Ge en katastrofgåva idag.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.

UN0627046.JPG
Ukraina

Snart har det gått ett år sedan kriget eskalerade i Ukraina. Miljontals barn har tvingats på flykt från flyganfall och bomber. UNICEF var på plats redan innan kriget bröt ut och tack vare givare som du kan vi fortsätta hjälpa barn och familjer som drabbats.