H&M satsar på utbildning och hälsovård till barn i Indien

En donation från H&M till UNICEF på 29,5 miljoner kronor ligger till grund för ett femårigt initiativ till stöd för barns rättigheter i Indien. Tillsammans förebygger vi barnarbete och ger fler barn i ett av världens mest utsatta bomulls- och bomullsfröproducerande områden tillgång till utbildning och hälsa.

 • Tre flickor med sin mormor i Indien
  UNICEF/Tom Pietrasik
  Några flickor och deras mormor i samhället Pazhaiyar i södra Tamil Nadu i Indien.
 • Tre skolbarn i Indien
  UNICEF/Tom Pietrasik
  Skolbarn i samhället Pazhaiyar i södra Tamil Nadu i Indien.

Angripa källan till barnarbete

– UNICEF är en oerhört viktig samarbetspartner för H&M i vår strävan att förbättra människors tillvaro i de samhällen där vi verkar. Vi har samarbetat med UNICEF sedan 2004 och jag är framförallt stolt över 5-årsprojektet  i Indien där vi tillsammans arbetar med att förbättra situationen för barn i det bomullsproducerande området Tamil Nadu, säger Helena Helmersson, Head of CSR Support department.

För att angripa själva källan till barnarbete kommer H&M tillsammans med UNICEF att vidta åtgärder för att hjälpa till att skapa en trygg miljö som främjar barns rätt till hälsa, sjukvård, utbildning och skydd mot övergrepp samt exploatering.

Tre skolbarn i Indien
UNICEF/Tom Pietrasik
Skolbarn i samhället Pazhaiyar i södra Tamil Nadu i Indien.

Största projektet hittills

Projektet är, tillsammans med projektet i Dhaka, Bangladesh, det längsta och mest omfattande samarbete som H&M hittills har inlett med UNICEF, något som visar vilken oerhört stor utmaning man står inför. För att skapa långtgående och bestående resultat kommer ”All for Children” att fokusera på parallella insatser inom flera områden som till exempel utbildning, hälsovård, uppbyggnad av sociala skyddsnät för barn och mobilisering av lokalsamhället för att verka för barns rättigheter. Särskilt fokus kommer att ligga på barn i utsatta familjer och på barn som arbetar inom bomullsodling eller inom andra områden.

– Med hjälp av H&M:s donation och långsiktiga samarbete kommer vi och våra partners i Tamil Nadu att bidra till att bekämpa och förebygga barnarbete, säger Karin Hulshof, chef för UNICEF i Indien. Att erbjuda barn god utbildning och tillgång till annan grundläggande samhällsservice är det bästa sättet att förhindra att barn arbetar och att hjälpa dem att utvecklas.

Under projektets gång kommer H&M:s kunder kunna skänka pengar till ”All for Children” och stödja kampen för barns rättigheter.

Tre flickor med sin mormor i Indien
UNICEF/Tom Pietrasik
Några flickor och deras mormor i samhället Pazhaiyar i södra Tamil Nadu i Indien.

Samarbetspartners

Det här projektet finansieras av:

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder.

 • Du hjälper utsatta barn över hela världen.
 • Du är med under hela uppväxten – från mammas mage till vuxenlivet.
 • Du ger pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro.