Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2024 12 12
Uppdaterad |
2024 12 12
Undersökning: Åtta av tio spenderar mer pengar på julklappar än planerat
Åtta av tio som köper julklappar till vuxna spenderar mer pengar på dessa än vad de ursprungligen har planerat. Nio av tio har någon gång fått en julklapp som de inte vill ha. Det visar en undersökning som UNICEF Sverige presenterar idag.
– Varje år spenderar vi stora summor på julklappar som kastas bort, göms undan eller aldrig används. Det är ett sådant slöseri. Pengarna hade istället kunnat användas till att köpa något som räddar barns liv och bidrar till att bygga en bättre framtid, säger Pernilla Baralt, UNICEF Sveriges generalsekreterare.
De flesta tycker att de köper för många julklappar till vuxna. Samtidigt svarar en majoritet att de öppna för att bara ge julklappar till barn.
Undersökningen visar att:
80,3 procent spenderar mer pengar på julklappar till vuxna än vad de ursprungligen har planerat.
76,7 procent köper fler julklappar till vuxna än vad de ursprungligen har planerat.
65,9 procent har funderat på att köpa förre julklappar till vuxna, 27 procent funderar på det varje jul.
87 procent har någon gång fått en julklapp som de egentligen inte vill ha.
Majoriteten av de oönskade julklapparna ges bort, göms undan eller förblir oanvända.
63 procent tycker att det är en bra idé, eller är öppna för att bara ge julklappar till barnen i år.
“I år ger jag bara till barnen”
Vanliga oönskade julklappar är böcker, kläder i fel stil eller storlek, underkläder, choklad och handdukar. Mer udda julklappar som personer angett att de har fått är alkohol trots att de inte dricker, toalettsits och en gammal cigarr.
– I stället för att ge vuxna julklappar de inte vill ha är det bättre att bara ge till barnen. Till alla barn. I UNICEFs gåvoshop finns det julklappar som garanterat kommer att användas och uppskattas. Julklappar som ser till att barn i krig, katastrofer och fattigdom får rent vatten, mat, sjukvård, skolgång, lek och möjlighet till ett bättre liv, säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.
I UNICEFs gåvoshop finns paketen som alltid går till barnen, året om. Till jul finns bland annat ett värmande vinterpaket med förnödenheter som hjälper barn under vintern och ett näringspaket med produkter som räddar livet på barn som lider av undernäring.
Över 200 miljoner barn behöver humanitär hjälp
Samtidigt som miljarder kronor spenderas i julhandeln är över 200 miljoner barn i världen i behov av livräddande humanitär hjälp som tillgång till rent vatten, nutrition och sjukvård. Det visar UNICEFs rapport ”Humanitarian Action for Children 2025” som släpptes tidigare i december. UNICEF planerar för att under 2025 nå 109 miljoner barn med humanitär hjälp, men är i akut behov av finansiering för att kunna göra det.
– Det är barn, och inte minst barn i bortglömda kriser, som betalar med sina liv, sin hälsa och sin framtid, sade Pernilla Baralt när rapporten presenterades.
Om undersökningen
Undersökningen gjordes av marknadsundersökningsföretaget Bilendi. Under perioden 19–24 november 2024 genomfördes sammanlagt 1000 online-intervjuer med respondenter i åldern 18 till 79 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes via online-intervjuer (CAWI) med förrekryterade respondenter från Bilendis M3-panel i Sverige på uppdrag av Kid Collective. Inbjudan till undersökningen skickades till ett slumpmässigt urval inom målgruppen.
Relaterade artiklar
UNICEF välkomnar avtalet om vapenvila i Gaza och hoppas att det innebär slutet på detta krig där så många barn och unga har dödats och skadats. Vi uppmanar till en varaktig politisk lösning som prioriterar barns rättigheter och välmående.
Det nya året har inneburit mer död och lidande för barnen i Gaza. UNICEF gör allt vi kan för att nå fram till barnen i nöd - men en vapenvila krävs.
UNICEF Sverige, Bris, Prinsparets Stiftelse samt organisationer från Norge och Danmark bildar nordiskt nätverk.