Trots stora svårigheter att nå ut till de små öriken som drabbats hårt av cyklonen i Stilla havet, har UNICEF nått fram med livräddande förnödenheter till barn i Kiribati, Salomonöarna, Tuvalu och Vanuatu.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 03 23
Uppdaterad |
2015 03 23
UNICEF når fram till barnen som drabbats av cyklonen
Länderna som drabbats av cyklonen Pam består av ett stort antal små öar, och det tar mellan ett par timmar till sex dagar att nå de olika öarna med båt eller flyg. Att transportera förnödenheter är kostsamt och cyklonen orsakade stor förödelse på infrastruktur och vägar. Både kommunikationen och möjligheten att transportera förnödenheter mellan öarna har försvårats kraftigt.
– Tack vare regeringsledda undersökningar har vi nu mer information om hur barnen drabbats av katastrofen, säger Karen Allen, chef för UNICEF Pacific. Och tack vare vårt förebyggande arbete och expertiskunskap kunde vi agera snabbt med livräddande insatser och stötta regeringen och våra partners i att koordinera katastrofarbetet.
Vanuatu är det land som drabbats hårdast och rapporter har bekräftat omfattande förstörelse. Från 20 till uppemot 90 procent av hus, skolor, kliniker, kyrkor och odlingar har förstörts runtom i landet. 80 procent av landets skolor har antingen skadats eller används nu som skydd för människor på flykt. Behovet av rent vatten är enormt.
Vad gör UNICEF?
I Vanuatu har vi delat ut de förnödenheter som levererades inför katastrofen, för att möta människors akuta behov av vatten. Vi har också reparerat skadade vattensystem och levererat livräddande produkter som vätskeersättning, sjukvårdsutrustning och mediciner, zinktabletter, vitamin A, vattenreningstabletter och avmaskningstabletter.
UNICEFs förnödenheter inom hälsa, vatten och sanitet har också levererats till Tuvalu, och på Salomonöarna distribueras de förnödenheter som lagrades före katastrofen.
I Kiribati fanns ett litet lager av förnödenheter som delas ut och mer kommer att anlända under de kommande dagarna.
De vaccinationsteam som UNICEF stöttar har hittills nått 5 163 barn under fem år med vaccin mot mässling, polio och stelkramp i Port Vila.
Ett UNICEF-team samarbetar med WFP (FN:s livsmedelsprogram) för att installera ett tillfälligt lager vid Vanuatus flygplats, där de humanitära förnödenheter som kommer till landet ska kunna lagras.
Catalia, ett år, sitter i sin mammas famn i familjens förstörda trädgård. Trots förstörelsen är de glada att de fått tillbaka tillgången till rent vatten, och har grisar och höns för att överleva. Foto: © UNICEF/Sevenier
Möjligheterna att nå fram till de drabbade områdena har förbättrats något och vi trappar nu upp våra insatser. UNICEF levererar både från regionala och globala lager och via långsiktiga överenskommelser med leverantörer i länder över hela världen. Men mer resurser behövs och lagren måste nu fyllas på för att vi ska vara redo för en ny katastrof.
Var med oss och kämpa för barnen. Ge en katastrofgåva idag så hjälper du oss se till att barnen som drabbats av cyklonen får tillgång till rent vatten och sjukvård, utbildning, näring och skydd. Tack för din hjälp.
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.