sdlrpbmdhbs7dw-nh-900x629.jpg

En av de största

väderkatastroferna någonsin

Hundratusentals barn i Moçambique, Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt av cyklonen Idai. Som alltid i katastrofer är barnen mest utsatta. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2019 03 20

Uppdaterad |

2019 03 20

En av de största väderkatastroferna någonsin

Nomatter Ncube sitter med sina barn framför familjens hus som totalförstörts av cyklonen i Zimbabwe. Foto: © PHILIMON BULAWAYO/Reuters/TT

Cyklonen drog in över land i torsdags kväll vid staden Beira i Moçambique, med hårt regn och starka vindar på uppemot 170 kilometer i timmen. Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.

FN befarar att det kan vara en av de största väderrelaterade katastroferna någonsin på södra halvklotet.

UNICEF har sett till att livräddande produkter för att till exempel rena vatten och behandla undernäring fanns tillgängliga innan cyklonen kom, och vi har sedan dess levererat bland annat vätskeersättning, mediciner, tvålar och myggnät för att skydda mot malaria.

Vårt fokus är nu att skydda och hjälpa barnen som drabbats. Vi kämpar dygnet runt för att nå alla som behöver hjälp och ser till att barnen och deras familjer får rent vatten, sjukvård, näring och skydd. Många barn har förlorat sina familjemedlemmar och sina hem. Skolor och sjukhus har förstörts och situationen är akut.

– Vi har översvämning här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situationen är den enorma förstörelsen på infrastrukturen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvärd effekt på befolkningen, säger Daniel Timme, som arbetar för UNICEF i Moçambique.

Läget är akut och mer hjälp behövs.  Du kan vara med och rädda barns liv, ge en gåva till vårt katastrofarbete:

dji_0190-900x675.jpg
Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.Foto: © UNICEF Malawi

Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt. Foto: © UNICEF Malawi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flyktingar - Rafah - Gaza 2024
Gaza

UNICEFs talesperson James Elder har varit i Gaza flera gånger sedan kriget bröt ut. Här berättar han om barnen han träffade och den humanitära katastrofen som de lever i.

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.