sdlrpbmdhbs7dw-nh-900x629.jpg

En av de största

väderkatastroferna någonsin

Hundratusentals barn i Moçambique, Zimbabwe och Malawi har drabbats hårt av cyklonen Idai. Som alltid i katastrofer är barnen mest utsatta. UNICEF finns på plats och kämpar för att hjälpa barnen och deras familjer.

Skribent |

Publicerad |

2019 03 20

Uppdaterad |

2019 03 20

En av de största väderkatastroferna någonsin

Nomatter Ncube sitter med sina barn framför familjens hus som totalförstörts av cyklonen i Zimbabwe. Foto: © PHILIMON BULAWAYO/Reuters/TT

Cyklonen drog in över land i torsdags kväll vid staden Beira i Moçambique, med hårt regn och starka vindar på uppemot 170 kilometer i timmen. Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.

FN befarar att det kan vara en av de största väderrelaterade katastroferna någonsin på södra halvklotet.

UNICEF har sett till att livräddande produkter för att till exempel rena vatten och behandla undernäring fanns tillgängliga innan cyklonen kom, och vi har sedan dess levererat bland annat vätskeersättning, mediciner, tvålar och myggnät för att skydda mot malaria.

Vårt fokus är nu att skydda och hjälpa barnen som drabbats. Vi kämpar dygnet runt för att nå alla som behöver hjälp och ser till att barnen och deras familjer får rent vatten, sjukvård, näring och skydd. Många barn har förlorat sina familjemedlemmar och sina hem. Skolor och sjukhus har förstörts och situationen är akut.

– Vi har översvämning här nästan varje år, men vad som är speciellt med den här situationen är den enorma förstörelsen på infrastrukturen och människor. Det här kommer att ha en fruktansvärd effekt på befolkningen, säger Daniel Timme, som arbetar för UNICEF i Moçambique.

Läget är akut och mer hjälp behövs.  Du kan vara med och rädda barns liv, ge en gåva till vårt katastrofarbete:

dji_0190-900x675.jpg
Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt.Foto: © UNICEF Malawi

Redan före cyklonen var Moçambique och Malawi hårt drabbade av översvämningar – en situation som nu förvärrats kraftigt. Foto: © UNICEF Malawi

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Gaza-pojke-2023
Gaza

En månad har gått sedan konflikten mellan Israel och Hamas eskalerade. Med chock och fasa har världen följt utvecklingen, det ökande antalet liv som gått förlorade och den humanitära situationen i Gaza som blir alltmer desperat. Nu kräver vi, tillsammans med andra FN organisationer, ett omedelbart humanitärt eldupphör.

Barn-Gaza-2023
Gaza

Hundratals barn har dödats i Gaza och Israel. Hundratusentals är drabbade av våldet. Situationen i Gaza är katastrofal, med oavbrutna bombningar och massiv fördrivning av barn och familjer. Det finns inga säkra platser, säger UNICEFs verkställande direktör Catherine Russell.

Gaza-Israel-flicka-2023
Gaza

Hundratusentals barn och deras familjer har börjat fly norra Gaza inför hoten om storskaliga attacker. Detta följer på dagar av bombningar i Gaza efter de brutala attackerna mot Israel den 7 oktober.