Just nu pågår en rad konflikter och katastrofer runt om i världen. Behovet av hjälpinsatser är rekordstort och UNICEF varnar för att de insamlade pengarna inte räcker.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2014 08 14
Uppdaterad |
2014 08 14
Behovet av katastrofhjälp rekordstort
Irak är ett av alla de länder där barn och familjer tvingas på flykt på grund av pågående konflikt.
Vi är på plats i Syrien, Centralafrikanska Republiken och Sydsudan som bedöms ligga på nivå 3, den högsta, på FN:s katastrofskala. Utöver dem hanterar UNICEF 290 lokala katastrofer. Läget i Gaza och Irak är dessutom akut.
– Aldrig tidigare har UNICEF hanterat så många katastrofer samtidigt som vi gör just nu, säger Per Westberg, vice generalsekreterare UNICEF Sverige.
Förutom utmaningarna att hjälpa så många barn samtidigt är det svårt att få in tillräckligt med pengar för att finansiera de insatser som krävs. Av de 2,4 miljarder dollar som behövs har UNICEF bara fått in 41%.
Flera pågående och utdragna konflikter är svårare att kommunicera till allmänheten jämfört med de direkta insatser som krävs efter en naturkatastrof som till exempel en jordbävning. Istället för att öronmärka pengar för en specifik katastrof, behöver UNICEF få in pengar till sin katastroffond så att pengarna kan fördelas och snabbt kunna användas där de för tillfället behövs mest.
– Det är viktigt att våra insatser inte styrs av hur medias fokus ser ut just för stunden. Vi uppmanar nu att inte ge till en specifik insats utan i stället till vårt katastrofarbete i stort, säger Per Westberg i Dagens Nyheter .
Per Westberg intervjuades även av TV4 Nyheterna om ökningen av katastrofer i världen och svårigheten att hantera dessa parallellt.
Ge en gåva till vår katastroffond och var med och kämpa för att hjälpa barnen som drabbats av våldet i Irak, och i andra katastrofer. Stort tack för din hjälp.
Relaterade artiklar
UNICEF finns på plats i över 400 kriser och katastrofer. Vi behöver 2025 närmare 10 miljarder US-dollar för att kunna nå 109 miljoner barn i behov av humanitär hjälp.
Detta Öppna brev är ställt till den svenska regeringen från UNICEF Sverige, Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser och Oxfam Sverige. Gemensamt för oss är att vi alla arbetar på plats i Gaza med att rädda liv. Och vi uppmanar nu den svenska regeringen att agera tydligare för att stoppa våldet och stå upp för den humanitära rätten.
UNICEF är på plats och levererar nödhjälp till tusentals barn i Libanon, Gaza och på Västbanken.