Engagera dig / Hungerkatastrofen drabbar barnen

Barn hårt drabbade av hungerkatastrofen

Väderfenomenet El Niño har under de senaste två åren orsakat förstörda skördar och brist på mat och vatten. Det, tillsammans med våld och konflikter, tvingar miljontals människor att fly. Mest drabbade är Sydsudan, Nigeria, Somalia och Jemen. Miljontals barn är på flykt och 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring.

Här hittar du mer information om vad UNICEF gör och hur du kan hjälpa till.

UN056038
© UNICEF/Holt
Syskonen Saua och Tirig lever mitt i hungerkatastrofen i Somalia.

Tiden rinner ut för 1,4 miljoner barn

Under flera år har El Niño orsakat torka och stora förödelser. Svälten är ett faktum i Sysudan. Nigeria, Somalia och Jemen står på randen till en svältkatastrof. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring och många flyr sina hem för att hitta mat. 

Familjer har helt slut på resurser. De har redan sålt allt de äger och hoppar över måltider för att få den lilla mat de har (om någon) att räcka längre. Tiden håller på att rinna ut. 

Vart femte barn i Sydsudan är på flykt

Det är inte bara svälten som hotar de drabbade länderna. Våld och konflikter har pågått i flera år. I Sydsudan har situationen förvärrats ytterligare då våldet trappats upp. Mer än en miljon barn i landet lever på flykt, det är nästan vart femte barn. 

 

UN057346_jemen
© UNICEF/Madhok
När måttbandet visar rött betyder det att barnet är akut undernärt.

Ökad risk för spridning av zika och hiv

Bristen på rent vatten har i många länder lett till en ökning av sjukdomar som denguefeber, diarré och kolera, som alla kan vara livshotande för barn. I Sydamerika har El Niño skapat goda förhållanden för myggan som bland annat kan sprida zikaviruset. Om La Niña slår till kan det bidra till att viruset sprids till nya områden.

UNICEF är också mycket oroade för att södra Afrika kan drabbas av en ökad spridning av hiv. Bromsmediciner tas ofta tillsammans med mat och människors små resurser kommer användas till att hitta mat snarare än att besöka vårdcentraler. Att sälja sex kan också bli ett sätt att överleva.

Elias_Malawi
© UNICEF/Rosenlund
Femåriga Elias bor med sin familj i Malawi. Han lider av undernäring och bär även på hiv-viruset. Därför är det viktigt att han inte fortsätter vara undernärd, så att medicineringen mot hiv ska fungera som den ska.

Läget för barnen är akut och vi måste agera nu för att förhindra att fler barn dör. Det är inte omöjligt, tillsammans kan vi rädda barns liv.

Så kan du hjälpa barnen som drabbats

 • Bli Världsförälder. Då är du med och kämpar för utsatta barn varje dag, året om. Som månadsgivare blir din insats långsiktig och vi kan fortsätta vårt arbete för barn över hela världen.
 • Ge en katastrofgåva. Din gåva går till våra katastrofinsatser och ser till att barnen får livräddande stöd och hjälp.
 • Köp presenter som räddar barns liv i gåvoshopen. Här hittar du till exempel näringspaketet för 164 kr, som hjälper undernärda barn att överleva.
 • Swisha till 902 00 17 och skriv HUNGERKATASTROF i meddelandet.

Engagera dig

 • Bli frivillig. Som frivillig för UNICEF Sverige kan du vara med och stötta barn som drabbas av katastrofer genom våra frivilliggrupper.
 • Starta en egen insamling. Hjälp oss att rädda och förändra barns liv genom att engagera släkt och vänner i din egen insamling för barn i katastrofer.
 • Engagera dig i sociala medier. Genom att blogga för varenda unge eller sprida budskapet i andra sociala medier kan du hjälpa oss bli ännu fler som kämpar för barnen.
Svår torka i Malawi, barn drabbade av undernäring
© UNICEF/Rich
Brian, 18 månader, sitter i mamma Felegesis knä vid distriktssjukhuset i Balaka, Malawi. Bredvid sitter UNICEFs ansvarige för mat och näring i Malawi, Misheck Mwambakulu. UNICEF kämpar för att alla undernärda barn ska få behandling och bli friska igen.

Vad gör UNICEF?

UNICEF stöttar drabbade samhällen och särskilt de mest utsatta barnen. Tillsammans med regeringar och partners gör vi bland annat följande:

 • Behandlar barn som lider av undernäring. I Jemen har vi sedan januari i år behandlat 6 000 barn mot undernäring. 
 • Ger akutsjukvård.
 • Tillhandahåller rent dricksvatten. I nordöstra Nigeria ger vi rent vatten till nästan 666 000 människor. 
 • Stöttar skolor och hjälper dem att hålla öppet genom att dela ut vatten och mat till eleverna.
 • Vaccinerar barn mot farliga sjukdomar. Just nu pågår en vaccinationskampanj mot kolera i Somalia där målet är att vaccinera en halv miljon barn. 
 • Informerar om vikten av god sanitet och hygien.
 • Utbildar och ger stöd inom hiv.
 • Stöttar utsatta familjer med mat och kontantbidrag för att minska risken för att barn börjar arbeta. I Sydsudan ser vi till att även nå de mest avlägsna områdena med till exempel näring. 

Läs mer

Läs senaste nytt om hungerkatastrofen i vår blogg.