Insamlingsbild

För att barn ska få vara barn

Insamlingen är avslutad och det går inte längre att ge pengar till den.

Din insamling? Administrera den här.

2 910 kr
15 % av mål på 20 000 kr insamlat
En insamling startad av

Sverige är ett fint land. Jag är oerhört tacksam över att jag hade turen att födas just här. Resten av livet har jag kunnat påverka själv.

I samma stund som du och jag sitter och längtar bort till semester i Medelhavet för att få bada i det ljumna vattnet finns det hundratusentals barn som kämpat för sina liv för att ta sig levande över samma hav – och alldeles för många som inte överlevde. Just nu är 28 miljoner barn på flykt i världen. Många flyr konflikterna i bland annat Syrien, Jemen och Afghanistan, och allt fler söker sin tillflykt till Europa.

När vi funderar på att resa till Nepal för att få uppleva landets spektakulära natur med dalar, floder och skyhöga berg finns det miljoner barn boende i landet som med stor sannolikhet inte vill något hellre än att vara någon annanstans. Nepal är ett av världens fattigaste länder. Där finns 2,6 miljoner barn mellan 5-14 år, de flesta flickor, som arbetar och över en miljon av dem går inte i skolan.

Lika lockande som Guatemala kan vara med dess vackra natur och mayakultur i en spännande blandning av nutid och historia, lika dyster är tanken på alla barn i landet som lider av svår undernäring. Oftast syns det inte utanpå – tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö av undernäring visar faktiskt inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framförallt hjärnan.

Kontrasterna känns absurda, nästan overkliga. Det som kanske är himmelriket för dig och mig är samtidigt helvetet för väldigt många barn. Jag måste ändå vara ärlig. Trots detta i medvetandet kommer jag fortsätta mina semesterdrömmar - men jag kommer även fortsätta dra mitt strå till stacken för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till.

Det finns de som tror att det är omöjligt att förändra världen. UNICEF vet att det går och de vet hur man gör. Över hela världen kämpar UNICEF i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till. Barnkonventionen styr deras arbete.

Jag är redan världsförälder hos UNICEF, men nu vill jag med er hjälp kunna göra än mer skillnad.

Tack för att du hjälper mig!

/Kicki

Här är alla 12 som givit till insamlingen

Hjälp barn i katastrofer

Just nu pågår många katastrofer runt om i världen. UNICEF finns på plats och kämpar för barnen som drabbas av natur­katastrofer, hunger och konflikt. Men mer hjälp behövs.

Ge en gåva nu

Stöd insamlingen

Ge pengar