Insamlingsbild

BEKAS insamling till barn och familjer i irakiska Kurdistan till UNICEFs katastrofarbete

Insamlingen är avslutad och det går inte längre att ge pengar till den.

Din insamling? Administrera den här.

28 310 kr
insamlat
En insamling startad av Sandra Harms

För tre år sedan var vi i Duhok-provinsen i irakiska Kurdistan och spelade in filmen BEKAS. Hela filmen spelades in runt städerna Koya, Erbil och Sulaimania.

Idag pågår omfattande brott mot mänskliga rättigheter, som ser ut att utveckla sig till folkmord, i området. Hundratusentals människor drivs på flykt. Den här tiden på året är det runt 45 grader varmt i området och många har redan dött till följd av torka och brist på vatten och mediciner.
Vår facebook-grupp BEKAS med över 16.000 följare startar nu tillsammans med UNICEF en insamling för att hjälpa barn och familjer i det krisdrabbade området.

Bakgrunden är att den militanta islamist-gruppen Isis, som har som mål att skapa en islamistiskt stat i mellanöstern i bland annat Syrien och Irak, den 10 juni tog kontroll över staden Mosul i norra Irak. De religiösa minoriteterna i området får alternativen konvertera, betala stora böter eller dö. Detta har tvingat många familjer att fly upp i bergen där det varken finns mat eller vatten. I hettan som är nu får det katastrofala konsekvenser.

Motståndet från den irakiska armén har varit i stort sett obefintligt. De kurdiska Peshmerga-styrkorna lyckades länge försvara samhällen runt den irak-kurdiska huvudstaden Erbil, men i brist på vapen och ammunition lyckades Isis i veckan avancera och närma sig Erbil.

UNICEF har allt sedan konflikten inleddes lett en rad livräddande insatser där man har levererat vatten, matpaket, hygienpaket samt rekreationsmaterial till familjer på flykt. UNICEF stödjer också vaccinationer mot polio och mässling vid flyktingläger och gränskontroller. En särskild vaccinationskampanj mot polio har också inletts för att nå mer än 700 000 barn under fem års ålder.
Krisens omfattning och snabba förlopp har dock ansträngt UNICEFs humanitära och ekonomiska resurser till det yttersta.

Hjälp oss att hjälpa, sätt in ett bidrag via länken.

ps. dela gärna!

Här är alla 175 som givit till insamlingen

Hjälp barn i katastrofer

Just nu pågår många katastrofer runt om i världen. UNICEF finns på plats och kämpar för barnen som drabbas av natur­katastrofer, hunger och konflikt. Men mer hjälp behövs.

Ge en gåva nu

Stöd insamlingen

Ge pengar