I juni förväntas den nya tillfälliga utlänningslagen klubbas igenom i riksdagen. UNICEF Sverige kritiserar förslaget eftersom det innebär begränsningar i barns rätt till familjeåterförening och inte är förenligt med barnkonventionen, skriver Karin Ödquist Drackner, barnrättsjurist.
Igår presenterades regeringens omarbetade lagförslag om ny asylpolitik i Sverige. Vissa förbättringar har gjorts efter den omfattande kritiken från bland andra UNICEF, men fortfarande tas inte barns rättigheter tillräckligt på allvar.
Enligt avtalet mellan Turkiet och EU har flyktingar och migranter nu börjat skickas tillbaka från Grekland till Turkiet. I dagsläget sitter mer än 22 000 barn på flykt fast i Grekland. Framtiden är osäker och vissa barn har till och med tagits i förvar sedan avtalet började gälla förra månaden.
I slutet av förra veckan fick vi höra att EU:s medlemsländer och Turkiet nu enats om ett avtal gällande flyktingmottagandet i Europa. Igår ska det ha trätt i kraft. UNICEF ser nu med oro på hur det slutgiltiga avtalet formulerats, särskilt när det gäller barns rättigheter.
Regeringens lagförslag innebär kraftiga inskränkningar i barns mänskliga rättigheter och är varken acceptabelt, rimligt eller proportionerligt, skriver UNICEF Sveriges barnrättsjurist Karin Ödquist Drackner.
Förändrade gränsrestriktioner i bland annat Balkanländerna har gjort att tusentals utsatta barn är strandsatta. I Makedonien och Grekland är läget särskilt svårt för barn på flykt, som riskerar att utnyttjas eller drabbas av sjukdomar.
För att skydda det ökade antalet barn på flykt i Europa etablerar nu UNICEF tillsammans med UNHCR 20 särskilda stödcenter längs med de mest trafikerade flyktvägarna.
För första gången sedan flyktingkrisen i Europa blev ett faktum är nu antalet barn och kvinnor på flykt större än antalet män, enligt UNICEF.
Mer än 300 000 barn på flykt har kommit till Tyskland i år. Nu inleder UNICEF och Tysklands regering ett nytt samarbete för att se till att barnen får det skydd och stöd som de har rätt till.
Plötsliga och oförutsedda gränskontroller och vinterkyla gör livet ännu svårare för barn och familjer på flykt i Europa. Mer än hälften av de flyktingar som tar sig över Medelhavet är nu kvinnor och barn. UNICEF arbetar hårt för att se till att barnen får det skydd och stöd som de har rätt till.
Regeringens nya migrationspolitik väcker oro ur ett barnrättsperspektiv. Beslut om hårdare regler för att söka asyl och en fristad i Sverige verkar inte föregås av några som helst barnkonsekvensanalyser, skriver UNICEF Sveriges programchef Christina Heilborn idag.
När Migrationsverket fattar beslut i asylärenden som rör barn är underlaget alltför tunt. Det saknas många gånger information om barnets situation i ursprungslandet. Det anser UNICEF som nu har tagit fram en metodguide som visar hur en landrapport med barnfokus kan utformas, och som kan användas vid asylprövningen.
Tillsammans med ett 50-tal andra internationella organisationer uppmanar UNICEF EU att ha ett barnrättsperspektiv i migrationspolitiken. Vi har tagit fram tio konkreta förslag som måste omsättas i praktisk handling. Detta kräver politiskt ledarskap och vilja.
I avsnitt tre av UNICEFs poddserie "Röster från bänken" möter vi Mojtaba som kommer som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Här finns redan hans två år äldre bror, i ett välfungerande familjehem. Trots att familjen är villig att ta emot Mojtaba också, placeras han i ett hem för barn och ungdomar.
Konflikter och instabilitet tvingar miljontals barn på flykt. Mer än en halv miljon människor har korsat Medelhavet för att nå Europa sedan årets början, men krisen sträcker sig mycket längre än så, rapporterar UNICEF från FN:s toppmöte om flyktingkatastrofen.
Bara under den senaste veckan har omkring 10 000 barn och kvinnor på flykt anlänt till Kroatien. För att hjälpa barnen har UNICEF nu etablerat två mobila team av experter inom skydd av barn.
Barn som är EU-medborgare och lever i utsatthet i Sverige befinner sig i ett rättsligt vakuum utanför samhällets skyddsnät. Deras ställning är till och med sämre än papperslösa barns. Det visar en ny rapport från UNICEF som har undersökt det rättsliga läget för dessa barn.
30 miljoner barn är just nu på flykt runt om i världen. En enorm siffra som kan vara svår att ta till sig och förstå. Antalet barn som söker en fristad i Europa ökar allt mer. Här möter du några av dem. Helt vanliga barn som ofrivilligt hamnat i en svår situation.
Flyktingkatastrofen i Europa kommer fortsätta att växa om inget görs för att stoppa den utdragna konflikten i Syrien, varnar UNICEF. Miljoner människor är drabbade av våldet och i akut behov av hjälp.
Europa upplever just nu den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Barnen som tvingas fly kommer från konfliktzoner som Syrien, Irak och Afghanistan. Barn på flykt har rätt till särskilt skydd och hjälp. UNICEF finns på plats och kämpar för dem – men behoven är enorma.
UNICEF vädjar om en gemensam satsning från Europas länder för att snabbt hjälpa de barn på flykt som söker sig hit. Barnen måste skyddas och tas om hand innan vintern kommer.
Under de senaste tre månaderna har antalet kvinnor och barn på flykt tredubblats i Makedonien, uppger UNICEF. De flyr från våldet i länder som Syrien och Irak och söker trygghet i Europa.
Antalet människor som passerar genom Makedonien på flykt från våld har ökat den senaste tiden. UNICEF har nu etablerat en barnvänlig trygg plats med ett mobilt team nära staden Geveglija, vid den grekiska gränsen. Här får barn och kvinnor på flykt livsviktigt stöd.
Utspelen om lösningar och åtgärder för utsatta EU-migranter avlöser varandra. Nu senast var det migrationsminister Morgan Johansson som uttalade sig om att barn till EU-migranter inte ska få gå i skolan i Sverige. Vår programchef Christina Heilborn förklarar här varför barnen har rätt till skola enligt barnkonventionen.