Default hero image

Liza Marklund ny

svensk UNICEF-ambassadör

Foto: Elisabeth Ohlson Författaren och journalisten Liza Marklund har utsetts till ny svensk ambassadör för UNICEF. Hon presenterades i sin nya roll av den brittiske skådespelaren Sir Roger Moore, som själv har varit UNICEF-ambassadör sedan 1991.

Skribent |

Publicerad |

2004 11 08

Uppdaterad |

2004 11 08

Liza Marklund ny svensk UNICEF-ambassadör

– Liza Marklunds djupa engagemang i frågor som rör mänskliga rättigheter gör henne till en utmärkt UNICEF-ambassadör, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF Sverige.

Skapa medvetenhet

Liza Marklunds nya uppgift blir att skapa medvetenhet kring de frågor som UNICEF driver – exempelvis att flickor ska ha samma rätt till utbildning som pojkar, att barn ska skyddas mot våld och övergrepp och att barn kan räddas till livet genom vaccinationer.
Hon hamnar i sällskap med internationellt berömda namn som Mia Farrow, Susan Sarandon och Harry Belafonte som alla ställer upp ideellt för UNICEFs verksamhet för barn i världen.

Långsiktigt arbete imponerar

- UNICEF arbetar direkt både med barn och regeringschefer, vilket ger dem en ställning som ingen annan barnrättsorganisation har. De tar ansvar för barns välfärd, utbildning och hälsa under lång tid, inte bara vid katastrofer, även om de finns på plats där också, säger Liza Marklund. – Sedan något år tillbaka sitter jag med i UNICEFs rådgivande kommitté, så jag har fått inblick i verksamheten och är mycket imponerad.

Fältresa i januari

Den nyutnämnda UNICEF-ambassadören är just nu aktuell med boken ”Asyl”, samt med ”Lite stryk får dom tåla” – två dokumentärfilmer och en paneldebatt om kvinnomisshandel som sänds i TV4. I januari ska Liza Marklund göra en fältresa till Malawi för att på plats studera UNICEFs arbete med barn som är sjuka i hiv/aids.

Kopiera länk