charlotte-575x390.jpg

Charlotte Perrelli

besöker Moçambique

Moçambique är ett av världens fattigaste länder. Hälften av befolkningen lever i extrem fattigdom. Även hiv och aids är ett utbrett problem som gör att många barn lämnas föräldralösa. Inför Humorgalan 2014 reste artisten Charlotte Perrelli till Moçambique där hon träffade Elisio, Teresa och Agostinhio som sedan tre år lever helt ensamma.

Skribent |

Publicerad |

2014 04 29

Uppdaterad |

2014 04 29

Charlotte Perrelli besöker Moçambique

https://www.youtube.com/embed/mEkvMSr2LtM

Moçambique - ett av världens fattigaste länder 

Moçambique rankas som en världens tio snabbast växande ekonomier, men trots det är den extrema fattigdomen påtagligt närvarande. Man räknar med att hälften av befolkningen,12,5 av totalt 25 miljoner människor, lever i extrem fattigdom, vilket är en av orsakerna till att Moçambique ligger i botten på skalan över världens absolut fattigaste länder.

Men det är inte bara fattigdomen som gör Moçambique till ett svårt land att växa upp i. Utbreddheten av aids, bristfälliga system för hälso- och sjukvård och den ofta undermåliga utbildningen gör att många barn inte får sina rättigheter tillgodosedda.

Elisio, Teresa och Agostinhio lever utan sina föräldrar

I en by två timmar söder om Maputo träffar Charlotte Perrelli tre syskon som lever ensamma sedan de förlorat sin mamma i aids. Det lilla plåtskjulet rymmer ett litet kök och två små rum. I det ena rummet läcker taket och de trängs därför alla tre i ett rum på mindre än tio kvadratmeter. Elisio, som idag är 15 år, kämpar för att hålla ihop den lilla familjen. För att klara försörjningen tar han diverse jobb den tiden då han inte går i skolan.

charlotte-575x390.jpg
Elisio, Agostinhio och Charlotte utanför det lilla plåthuset i Moamba, strax söder om Maputo.Foto: UNICEF

Elisio, Agostinhio och Charlotte utanför det lilla plåthuset i Moamba, strax söder om Maputo. Foto: UNICEF

Det har nu gått tre år sedan den då tolvåriga Elisio tvingades ta ansvar för sina yngre syskon som då bara var elva respektive fyra år gamla. Nyligen upptäcktes Elisio och hans syskon av en lokal organisation som UNICEF samarbetar med. De har nu fått den första hjälpen i ett program, i form av ett månatligt matpaket som ska hjälpa dem klara matransonen utan att behöva arbeta. Nästa steg är att se över deras hälsa och vilken typ av skydd de är i behov av.

Vad gör UNICEF?

UNICEF kämpar för att alla barn ska få det skydd och den hjälp de behöver. De mest utsatta får hjälp först. Tillsammans med lokala organisationer i landet arbetar vi för att hitta och fånga upp barn som lever i samma situation som Elisio och hans syskon. Det handlar bland annat om att registrera föräldralösa barn och att sätta in insatser som matpaket, hjälp till sjukvård och möjlighet till skolgång.

För att förändra situationen för barn både direkt och på lång sikt måste man arbeta på alla nivåer, både med det enskilda barnet, familjen, skolan och kommunen men också ända upp på regeringsnivå för att ändra lagar och reformer. Det gör UNICEF. Vi arbetar också förebyggande med att stoppa spridningen av hiv och aids genom att genomföra tester och se till att hiv-positiva gravida kvinnor får mediciner som kan skydda deras barn.

Men det finns mycket mer att göra. Bara i Moçambique lever över en miljon barn helt utan sina föräldrar och precis som Elisio och hans syskon behöver de hjälp.

Bli Världsförälder nu och ge fler barn chans till den barndom de har rätt till.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.