IDP_shelter_UNICEF_Syria_2012-575x343.jpg

Mark Choonoo är katastrofspecialist vid UNICEF och reste nyligen till Homs i Syrien. Idag gästbloggar han hos oss och delar med sig av sina upplevelser om situationen på plats och vilka effekter konflikten har fått för barn och familjer.

Skribent |

Publicerad |

2013 01 19

Uppdaterad |

2013 01 19

Vintern innebär en ny kris för familjer som återvänder till Homs

Foto: © UNICEF

Homs har varit skådeplats för några av de tyngsta striderna i Syriens 22-månader långa konflikt och hundratusentals har tvingats på flykt.

Medan vissa delar av staden har lämnats oberörda av konflikten och till synes fortsätter som vanligt, uppvisar andra områden tecken på intensiva strider. Byggnader ärrade av kulhål och hål från patronhylsor, krossade fönster och spillror. Från vad jag har sett i förorten Baba Amro, skulle jag uppskatta att så många som två tredjedelar av byggnaderna har skadats, medan andra kollapsat helt.

Ändå finns tecken på liv, även här i den misshandlade krigszonen. Baba Amro är nu relativt lugnt och familjer försöker ta sig tillbaka, försöker återuppbygga sina liv. Men du hör fortfarande ljudet av explosioner och skottlossning i fjärran. Det kalla vintervädret bidrar än mer till eländet med nattemperaturer som sjunker under noll grader Celsius. Många barn jag såg var klädda i endast tunna kläder och sandaler eller bara strumpor utan skor. Alla barn jag pratade med klagade på kylan. Många var ledsna över vänner som hade försvunnit och inte kommit tillbaka, men trots allt detta verkade de glada att vara hemma.

Många familjer lever dock under extrema förhållanden med trasiga fönster och dörrar som täcks över med plast, och de sover direkt på betonggolvet eller på tunna madrasser. Tillgången till kaminer är begränsad och det råder allvarlig brist på dieselbränsle som behövs för att kunna elda i kaminerna. Folk försöker göra det bästa av förutsättningarna, men föreställ dig hur kallt det måste vara, särskilt på natten. Andra familjer tar sin tillflykt till tillfälliga boenden.

Homs_collective_shelter__UNICEF_Syria_2012-575x343.jpg
[caption id="attachment_10739" align="alignnone" width="575"]

Bild på ett av de tillfälliga boenden som många familjer tagit sin tillflykt till. Foto: © UNICEF

Trots att vattnet fungerade i de områden jag besökte, verkar det som om elektriciteten endast kommer i korta perioder. En slakteributik som jag såg hade ingen elektricitet till frysarna, så djuren slaktades varje dag och djurkropparna fick sedan hänga i kylan utanför butiken.

Jag besökte en lokal vårdcentral som förstörts och inte längre kan användas. Ett exempel på vilka konsekvenser det får när grundläggande samhällsstrukturer förstörs. De som lider av kroniska sjukdomar eller har barn som behöver tillgång till sjukvård kan helt enkelt inte återvända. Det råder också en akut brist på medicinsk utrustning och många sjukvårdsarbetare har lämnat området. Det kalla vintervädret i Homs kommer bara att bidra till en ökning av vintersjukdomar särskilt bland barnen.

Även om vissa skolor har skadats, fortsätter mycket av undervisningen som vanligt. Jag besökte en skola som fortfarande fungerar och pratade med en lärare som har cirka 50 elever i sin klass.

Men de mest akuta behoven i Homs är ett resultat av den stränga vintern som kommit till Syrien. Det finns ett stort behov av till exempel skor och vinterkläder bland de fyra miljoner människor - hälften av dem barn - som drabbats av konflikten.

UNICEF finns på plats i Homs genom ett antal partnerorganisationer. Samtidigt som jag skrev dessa rader nådde nya förnödenheter Homs, inklusive 5000 täcken, 1400 filtar och 2000 familjehygienpaket. UNICEF har också nyligen lämnat högenergikex till 6400 barn i Homs och hjälpt till att upprätta säkra platser för lärande för att ge barn möjlighet att fortsätta sin utbildning.

/Mark Choonoo, Katastrofspecialist vid UNICEF

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller genom att handla yllefiltar och högenergikex i vår gåvoshop.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.