©-UNICEFNYHQ2014-2036Khuzaie-575x383.jpg

Vintern hotar barn på flykt

i Syrien och Irak

Mer än sju miljoner konfliktdrabbade syriska och irakiska barn hotas nu även av den kommande vintern. På grund av det svåra läget i området är det en stor utmaning att nå fram, men UNICEF och partners ser nu till att en miljon av de allra mest sårbara får vinterkläder.

Skribent |

Publicerad |

2014 11 14

Uppdaterad |

2014 11 14

Vintern hotar barn på flykt i Syrien och Irak

Dohuk, Kurdistan. En ung kvinna bär en liten flicka och en låda med vinterkläder i famnen. UNICEF kämpar för att nå barnen i de konfliktdrabbade områdena i regionen med vinterkläder innan kylan kommer. Foto: © UNICEF/Khuzaie

Vintern närmar sig och kyla, regn och iskalla vindar drar in över de konfliktdrabbade områdena i Mellanöstern. UNICEF har påbörjat arbetet med att distribuera varma kläder och andra förnödenheter för att säkerställa att en miljon av de mest sårbara barnen kan hålla sig varma och friska.

– Konflikterna i Syrien och Irak, det ökande antalet familjer på flykt och den kommande vintern innebär att många barn i regionen är i mycket stort behov av skydd, säger Maria Calivis, UNICEFs regionchef i Mellanöstern och Nordafrika. Men på grund av brist på pengar och tillträde, kommer många barn inte att nås.

I Syrien arbetar UNICEF för att hjälpa 400 000 barn som är på flykt inom landet. Bristande finansiering gör dock att man endast lyckats köpa in 217 600 vinterpaket med varma kläder – jackor, byxor, tröjor, mössor och stövlar – som ska delas ut i Homs, Tartous, Aleppo och Qamishly. Många områden går fortfarande inte att nå fram till på grund av pågående strider.

I Irak är situationen lika komplicerad. Här delar UNICEF ut 223 000 vinterpaket i kurdiska områden där omkring 500 000 barn på flykt befinner sig. Här planeras just nu för hur man bäst ska hantera den senaste tillströmningen av syriska barn som sökt skydd i skolor, läger och i byar på landsbygden. På grund av bristen på finansiering riskerar mer än 200 000 barn att sakna varma kläder i vinter.

I Libanon kommer UNICEF att nå mer än 100 000 barn med varma kläder, och omkring 75 000 barn kommer att få kuponger för att kunna köpa kläder på lokala marknader. Vi kommer också att isolera tältskolor och barnvänliga trygga platser för att se till att de håller värmen.

I Jordanien kommer UNICEF se till att 72 000 barn får vinterkläder, och 54 500 barn kommer att få kuponger till kläder. I Turkiet kommer UNICEF att nå 100 000 barn.

Sammanlagt påverkar konflikterna i Syrien och Irak mer än sju miljoner barn. För ett år sedan var den siffran 5,6 miljoner.

Läget är mycket svårt men du kan hjälpa till. Ge en gåva till vårt katastrofarbete. Eller köp vinterkläder eller filtar i vår gåvoshop så skickar vi dem till de barn som behöver dem mest.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.