Sammanlagt befinner sig 28 miljoner barn idag på flykt, världen över. De flyr naturkatastrofer, konflikter och våld i bland annat Syrien, Sydsudan, Irak och Burma. Idag delar vi några exempel på hur UNICEF arbetar för att skydda barnen och ge dem vad de behöver och har rätt till.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2018 04 23
Uppdaterad |
2018 04 23
Vad gör UNICEF för att hjälpa barn på flykt?
Under de senaste fem åren har 15 nya konflikter brutit ut, eller blossat upp på nytt, i världen. Antalet utdragna konflikter (som pågått i över fem år) ökar också.
Att stanna på en plats där du eller din familj riskerar att dödas, våldtas eller rekryteras för att strida är nog otänkbart för de flesta. I konflikter och katastrofer blir det också ofta mycket svårt att försörja sig. Grödor och infrastruktur förstörs, och det blir svårt att sätta mat på bordet till sina barn eller ge dem rent vatten.
De flesta barn som nu är på flykt har flytt inom sitt eget land. Av dem som flyr från sitt land bosätter sig de flesta i ett grannland.
Mohmmad, tio år, är rohingyer och har flytt till fots från Burma till Bangladesh. Hans hus brändes ner och två av hans bröder sköts till döds. "Min enda dröm är att överleva." Foto: © UNICEF/Nybo
Exempel: Flyktingkrisen i Bangladesh
Våldet i Burma har vid flera tillfällen tvingat rohingyer att fly till Bangladesh. Sedan slutet av augusti förra året har över 655 000 människor flytt och sammanlagt är nu 1,2 miljoner rohingyer i behov av hjälp i Cox’s Bazar. Över 700 000 av dem är barn.
UNICEF har hela tiden funnits på plats för att hjälpa barnen och deras familjer. Barnen i Cox's Bazar är extremt utsatta. Många har liksom Mohmmad genomgått svåra trauman och lever nu mycket trångt i flyktinglägren. Risken för sjukdomar är stor, liksom behoven av rent vatten, mat och bra sanitet.
Vad gör UNICEF för barn på flykt?
När barn tvingas fly får de många av sina rättigheter kränkta. UNICEF gör stora insatser i krigshärjade områden, i flyktingläger och på flyktvägen för de här barnen. Vi är ofta samordnare för katastrofinsatserna inom vatten och sanitet, näring och skydd mot våld och övergrepp. Några exempel på vad vi gör:
För att minska spridningen av vattenburna sjukdomar, som är särskilt farliga för små barn, är det livsviktigt att skilja på de ställen där människorna hämtar dricksvatten, går på toaletten, tvättar sig och lagar mat.
UNICEF sätter upp näringscenter för att undersöka och behandla barn mot undernäring. Vi levererar näringsprodukter som nötkräm, mjölk, gröt och kex.
Vi ser också till att vaccinera barn, för att förebygga sjukdomar som diarré och mässling.
För att skydda barn mot våld och övergrepp sätter vi upp barnvänliga trygga platser där barnen kan få vård, utbildning och psykosocialt stöd. Vi tar också hand om ensamma barn som kommit ifrån sina familjer och hjälper dem att hitta varandra igen.
Vi sätter upp tillfälliga skolor i tält, utbildar lärare och levererar skolmaterial och material till fritidsaktiviteter och lek.
Här kan du läsa mer om barn på flykt och hur UNICEF arbetar:
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.