Photos_exh._600-23-575x383.jpg

Tusentals barn fast mitt

i striderna i Syrien

Våldsamma sammandrabbningar har rapporterats i staden Qusayr, nära den libanesiska gränsen. Tusentals människor, många av dem barn, befaras ha fastnat mitt i de hårda striderna. UNICEF tillhandahåller mat, kläder och hygienartiklar till många av dem som är på flykt.

Skribent |

Publicerad |

2013 05 23

Uppdaterad |

2013 05 23

Tusentals barn fast mitt i striderna i Syrien

Bild från flyktinglägret Za'atari i Jordanien där en pojke som flytt Syrien står i kö för att hämta ut bröd. Foto © UNICEF

Under de senaste dagarna har hundratals familjer från Qusayr flytt till Libanon och till andra områden i Syrien. I staden Hasiaa, nära Homs, hjälper vi runt 500 familjer från Qusayr och närliggande byar. De ansluter sig till de ytterligare 1 144 familjer från Qusayr som redan befann sig där.

Många av de nu nyanlända familjerna har flytt mitt i natten med få eller inga ägodelar. Utöver att tillhandahålla mat, kläder och hygienartiklar kommer vi tillsammans med våra partners transportera in rent vatten med hjälp av lastbilar.

Läget i området är akut

I Hasiaa är det kallt om natten och i kombination med regn försvårar för de familjer som kämpar för att hitta skydd. Två skolor används som tillfälligt boende och många har sökt skydd i ofärdiga byggnader och tält.

– De har väldigt lite kläder, det är kallt på nätterna och vi försöker få fram hjälp till hundratals familjer som nu gömmer sig i områdena runt staden, berättade Malena Jensen, från UNICEFs kontor i Jordanien i Ekot igår .

UNICEF har upprepade gånger uppmanat alla inblandade parter att med alla medel skydda Syriens barn. Det fortsatta brutala våldet i Syrien orsakar extremt mänskligt lidande. 2,5 miljoner barn är drabbade inne i Syrien och över 800 000 barn har flytt till grannländer och är där i behov av livsviktiga förnödenheter.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.