roa150108318-900x599.jpg

Svår kyla i Syrien – minst

15 barn på flykt har dött

Det hårda vintervädret och brist på sjukvård har lett till att minst 15 barn har dött i Syrien den senaste månaden. De flesta av dem var bebisar under ett år. UNICEF uppmanar nu alla parter att släppa fram en humanitär konvoj till Rukban, där läget är akut.

Skribent |

Publicerad |

2019 01 16

Uppdaterad |

2019 01 16

Svår kyla i Syrien – minst 15 barn på flykt har dött

Vinterkylan och brist på sjukvård har lett till att minst 15 små barn har dött i Syrien den senaste månaden. Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi

I Rukban, på den sydvästra gränsen mellan Syrien och Jordanien, lever omkring 45 000 människor i ett flyktingläger. 80 procent av dem är barn och kvinnor. Kylan där är just nu extrem, och bristen på sjukvård för mammor, gravida och spädbarn och förvärrat den redan mycket svåra situationen för barnen och deras familjer.

På bara en månad har minst åtta barn dött i Rukban, de flesta var under fyra månader gamla och den yngsta levde i bara någon timme.

Samtidigt har kraftigt våld i Hajin i östra Syrien tvingat omkring 10 000 människor på flykt sedan december. Den farliga och svåra flykten har lett till att sju barn omkommit, de flesta av dem var under ett år.

– Bebisar dör här på grund av orsaker som går att förebygga eller behandla. Det finns ingen ursäkt för det. Utan tillgång till bra sjukvård, skydd och tak över huvudet kommer fler barn att dö, säger Geert Cappelaere, chef för UNICEF i Mellanöstern.

I Rukban är läget mer än akut, och UNICEF uppmanar alla parter i kriget att släppa fram en humanitär konvoj, så att den livräddande hjälpen kan nå fram till barnen som behöver det allra mest.

UNICEF finns på plats i Syrien och vi stannar så länge barnen behöver oss

Vi levererar varma vinterkläder, filtar, rent vatten, näringsprodukter och annat som behövs för att barnen ska klara vintern. Men vi behöver din hjälp för att nå fler barn:

Genom att köpa bebisvinterkläder i vår gåvoshop ser du till att en bebis som befinner sig på flykt i Syrien eller något av grannländerna, får varma kläder som till exempel en varm overall, mössa, vantar, varma strumpor och skor.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.