Default hero image

Strider i Colombia tvingar

familjer att fly

Colombia I den colombianska regionen Cauca, pågår hetsiga strider mellan FARC-gerillan och den colombianska armén. Många barn har drabbats och UNICEF oroar sig för deras skydd och rättigheter.

Skribent |

Publicerad |

2005 05 02

Uppdaterad |

2005 05 02

Strider i Colombia tvingar familjer att fly

Sedan den 14: e april pågår hetsiga strider mellan FARC-gerillan (Colombias väpnade revolutionära styrkor) och den colombianska armén. Över 6000 personer har tvingats fly och av dessa är över 3000 barn. De flesta av de drabbade är Nasaindianer (även kallade Paéz), vilka har fått internationella utmärkelser för sitt fredliga motstånd i väpnade konflikter i området. Nasaindianerna är den näst största etniska gruppen i Colombia och nu tvingas de fly från sina hem.

Stor förstörelse

Bland annat FN och UNICEF har reagerat och leder en koalition av organisationer för att hantera den humanitära krisen. Katastrofarbetet fokuserar på att hjälpa flyktingarna, framförallt barnen. Enligt uppgifter från FN har den väpnade konflikten skapat stora skador på exempelvis skolor, kyrkor och sjukhus i området. I flera städer och byar har hundratals hus helt eller delvis förstörts. Staden Toribi är helt obeboelig.

UNICEF finns på plats

Sedan konflikten började har 27 tältläger slagits upp för att ge tillfälliga bostäder till dem som tvingats fly från sina hem. UNICEF hjälper flyktingbarnen genom att tillhandahålla mat, första hjälpen, medicinsk utrustning och psykologisk hjälp.

- Vi försöker nå de värst drabbade områdena för att bedöma situationen och uppskatta det totala hjälpbehovet, säger UNICEFs katastrofhjälpsansvarige Jorge Vallés.

Drygt 44 000 Nasaindianer tros befinna sig i akut risk. Caucaregionen gränsar till Ecuador och är ett strategiskt område för FARC-gerillan.

Stor oro

- Vi rapporterar till resten av världen om situationen i landet, med attacker på civila, inklusive barn. Ett flertal minderåriga har dödats och många har skadats. Vi är mycket oroliga för hur barns rättigheter respekteras nu, säger Jorge Vallés.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.