UNICEF utser och utbildar frivilliga för att skapa skyddade miljöer och få igång fritidsaktiviteter i flyktinglägren i Östtimor. I 22 läger finns nu vuxna som hjälper barnen att aktivera sig och därmed minskar den psykiska stressen av att vara på flykt och leva under svåra förhållanden.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2006 06 29
Uppdaterad |
2006 06 29
Sport och lek hjälper barnen i flyktinglägren i Östtimor
En av de viktigaste insatserna i en katastrofsituation är att skapa trygga och barnvänliga miljöer för de drabbade barnen och ungdomarna.
- Aktiviteter som lek och sport bidrar till att minska den psykiska stressen på barnen. Det ger dem en chans att få skratta. Och gråta. – Under extrema situationer som den här ökar dessutom riskerna för fysisk misshandel. En skyddande miljö är därför mycket viktig, förklarar Johanna Eriksson-Takyo, som arbetar med UNICEFs program för särskilt utsatta barn i Östtimor.
70 000 flyktingar
UNICEF har delat ut 50 lådor med sport- och fritidskit i 20 läger. Dessa lådor innehåller bland annat fotbollar, basketbollar, hopprep, griffeltavlor och kritor.
Närmare 70 000 människor lever nu i de över 50 lägren i huvudstaden Dili. Nästan hälften av flyktingarna är barn. Många skolor är helt stängda och få fritidsaktiviteter fungerar som vanligt och därför har många barn mycket fritid. UNICEF arbetar för att erbjuda konstruktiva alternativ för att barn och unga inte ska ägna sig åt intressen som alkohol, spel och cigarretter.
“Saknar mina vänner”
De frivilliga ”fritidsledarna” söker upp barn i lägren och ordnar aktiviteter med de medel som finns att tillgå. Det blir sång, lek, dans, teckning och liknande.
- Fotboll är min favoritsport, säger Pedro Pinto, tio år, medan han leker med en boll som han fått ur en av UNICEFs sportlådor.
- Jag är ledsen för att jag var tvungen att lämna mitt hem och mina vänner, jag saknar dem. Men jag känner mig trygg här.
Bra för skadade barn
Det är viktigt att barnen får något annat än problem att tänka på och när de spelar fotboll glömmer de sina problem, åtminstone för en liten stund.
Barn som skadats under oroligheterna har dessutom lättare att återhämta sig fysiskt om de ägnar sig åt sport och lek.
- Motivation att ta sig ur sjuksängen och börja leva som vanligt igen är en av de saker som hjälper skadade barn att tillfriskna, säger Glenn Guest, en kirurg som hjälper skadade barn.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.