Default hero image

När Migrationsverket fattar beslut i asylärenden som rör barn är underlaget alltför tunt. Det saknas många gånger information om barnets situation i ursprungslandet. Det anser UNICEF som nu har tagit fram en metodguide som visar hur en landrapport med barnfokus kan utformas, och som kan användas vid asylprövningen.

Skribent |

Publicerad |

2015 11 10

Uppdaterad |

2015 11 10

Säkrare asylbeslut för barn genom landrapporter med barnfokus

Bristen på landinformation med barnfokus är ett allvarligt problem vid asylprövningen. När myndigheter fattar beslut om asyl, uppehållstillstånd, avslag och återvändande har det stor betydelse vilken information som finns tillgänglig om landet som barnet kommer från.

- För barn som till exempel är på flykt eller som är utsatta för människohandel kan det vara helt avgörande om landinformationen tar upp barns särskilda situation och rättigheter, säger Christina Heilborn, programchef vid UNICEF Sverige.

Därför har UNICEF i Sverige, Nederländerna och Belgien tillsammans tagit fram en metodguide som visar hur en landrapport kan utformas, samt dessutom producerat fem landrapporter för Afghanistan, Albanien, Marocko, Guinea och Sudan som kan tjäna som exempel för Migrationsverket.

Landrapporterna utgår från FN:s barnkonvention och innehåller juridisk och praktisk information om exempelvis utbildning, hälsovård och skydd av barn. De tar också upp medborgerliga fri- och rättigheter, om det finns särskilt utsatta grupper och diskriminering, familjemiljö eller alternativ omvårdnad och det politiska ansvarstagandet gentemot barn. De redogör också för förekomsten av till exempel väpnade konflikter, människohandel, rekrytering av barnsoldater och barnarbete.

- Barn kan ha egna asylskäl som ser annorlunda ut än vuxnas. Därför krävs särskild information om barns situation för att man ska kunna fatta korrekt beslut i ett asylärende, säger Christina Heilborn.

Metodguiden och landrapporterna kommer att presenteras vid ett internationellt expertmöte i Bryssel under tisdagen, där även representanter från det svenska Migrationsverket kommer att delta. Projektet har delvis finansierats av EU.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.