UNI179172-575x383.jpg

Miljontals syriska barn nås

av hjälp i vinterkylan

Ännu en hård vinter väntar för de barn som drabbats av konflikten i Syrien. Mer än åtta miljoner barn är i stort behov av hjälp, både inom Syrien och på flykt därifrån. UNICEF finns på plats och arbetar för att barnen ska kunna hålla sig varma och friska.

Skribent |

Publicerad |

2015 12 08

Uppdaterad |

2015 12 08

Miljontals syriska barn nås av hjälp i vinterkylan

© UNICEF/Haidar

Tidiga väderrapporter tyder på att den här vintern riskerar att bli hårdare än den förra, med mycket kalla dagar i både december och januari. Stormar och kraftigt snöfall hotar att förvärra situationen för de barn som redan kämpar för att överleva.

Den pågående konflikten i Syrien har tvingat mer än tre miljoner barn på flykt inom landet, ibland flera gånger om. I grannländerna Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten lever nu mer än 2,2 miljoner barn som flyktingar. Efter nära fem år av konflikt har många familjer helt slut på resurser, vilket gör det omöjligt att köpa nödvändigheter som varma kläder och filtar.

Vad gör UNICEF?

I år kommer UNICEF se till att 2,6 miljoner barn i Syrien och regionen får hjälp. Vi fokuserar på dem som drabbats hårdast – som internflyktingar och barn som lever på platser som är svåra att nå, eller i tillfälliga tältläger.

Bland annat delar vi ut varma kläder som köps in lokalt, filtar, kontantbidrag och kuponger så familjer kan köpa det mest nödvändiga. Vi ser också till att skolor får element så att barnen kan hålla sig varma under lektionerna. Men mer hjälp behövs för att vi ska kunna nå alla de barn som behöver hjälp i vinter.

I gåvoshopen hittar du julklapparna som räddar barns liv. Handa till exempel vinterkläder, vaccinpaket eller filtar. Allt du handlar skickas till de barn som behöver det mest, som barn på flykt från krig och konflikter. Du får fina gåvobevis att ge bort i julklapp.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.

valentyn.png
Ukraina

Nu närmar sig fars dag, ett tillfälle att hylla de pappor, far- och morfäder som villkorslöst kämpar för sina barns överlevnad och framtid. Det här är berättelsen om Valentyn från Ukraina som körde 1 200 kilometer på minerade vägar för att rädda sina barnbarn undan kriget.