Flyktinglägren i Dadaab i Kenya byggdes för att kunna ta emot 90 000 flyktingar. På grund av den senaste tidens torka, matbrist och strider i Somalia anländer nu runt 10 000 personer varje vecka. De flesta har gått i en månad genom öknen, utan mat och vatten, innan de kom fram.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2011 07 13
Uppdaterad |
2011 07 13
Lång kö till världens största flyktingsamhälle
Dadaab ligger i östra Kenya nära gränsen till Somalia. Förut var det bara en liten by. Men efter 20 års stadig flyktingström från Somalia rymmer Dadaab idag den tredje största folkmängden i Kenya, efter huvudstaden Nairobi och hamnstaden Mombasa.
Runt 380 000 flyktingar bor i lägren Ifo, Hagadera och Dagahaley, vilket gör Dadaab till det största flyktingsamhället i världen. Miljön är ogästvänlig. De öppna fälten runt Dadaab släpper in kraftiga vindar som driver med sig torr jord och damm in i lägren. Flyktingarna bor under enkla öppna tältdukar, som inte skyddar mot den starka solen och vinden. Smutsen i luften fastnar överallt. Det är svårt att hålla sig ren, att andas och att öppna munnen för att tala.
Hjälp UNICEF att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofen i Östafrika. Ge ditt bidrag här.
Du kan även skänka 50 kronor till vårt katastrofarbetegenom att sms:a Liv till 72900.
UNICEF, UNHCR och andra hjälporganisationer arbetar för fullt för att förbättra levnadsförhållandena i Dadaab. Men behoven i världens största flyktingsamhälle är enorma. Tillgång till rent vatten, livsmedel till alla, utökade resurser till sjukvården och skolgång till alla flyktingbarn brådskar. Det behövs snabbt mer resurser till de humanitära insatserna.
FN:s flyktingorgan UNHCR har påbörjat en utbyggnad av flyktinglägren i Dadaab, och kommer att bygga ett nytt läger, som rymmer upp till 120 000 flyktingar.
Hjälpen behövs nu!
Men flyktingarna i Dadaab är endast ett symptom på ett långt större problem – den värsta torkan och matbristen i Östafrika på över 50 år. De värst drabbade länderna är Kenya, Somalia, Etiopien och Djibouti.
På grund av två uteblivna regnperioder och konflikter har matpriserna stigit med upp till 200 procent för vissa basvaror. Över 10 miljoner människor i regionen behöver humanitär hjälp för att klara sig. Bland dem är två miljoner barn som lider av undernäring. Nära en halv miljon barn riskerar att dö om de inte får en snabb behandling.
Vad gör UNICEF?
UNICEF samordnar insatserna för att svårt undernärda barn ska få vård och näringstillskott i tid. Om barnen får behandling i tid brukar de återfå en hälsosam vikt efter tre till fyra veckors behandling.
UNICEF förbereder också vaccinationskampanjer så att små barn i området får immunitet mot farliga sjukdomar.
I södra Somalia har UNICEF och partners i år finansierat grundläggande sjukvård till nära 900 000 människor och sett till att över en miljon människor har tillgång till rent vatten, sanitet och latriner.
I Kenya ser UNICEF med samarbetspartners till att 12 000 barn som är sjuka av undernäring får behandling.
I de värst drabbade delarna av Etiopien har UNICEF distribuerat mat till nära 34 000 svårt undernärda barn, och säkrat tillgång till vatten och sanitet till över 280 000 människor.
Hjälp UNICEF att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofen i Östafrika. Ge ditt bidrag här.
Du kan även skänka 50 kronor till vårt katastrofarbetegenom att sms:a Liv till 72900.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.