UN02212-575x383.jpg

Krisen i Sydsudan hotar

hundratusentals barns liv

Konflikten i Sydsudan har blivit en katastrof för landets barn, och läget blir värre och värre. UNICEF varnar nu för att hundratusentals barn i landets tre mest konfliktdrabbade områden riskerar att dö om inget förändras.

Skribent |

Publicerad |

2014 05 19

Uppdaterad |

2014 05 19

Krisen i Sydsudan hotar hundratusentals barns liv

Foto: © © UNICEF/Kate Holt

Imorgon tisdag anordnas en konferens i Oslo om den humanitära situationen i Sydsudan. FN:s generalsekreterare har uttalat sig och sagt att vid årets slut kommer hälften av Sydsudans tolv miljoner människor antingen att vara på flykt, svältande eller döda. Minst hälften av dessa är barn – de mest oskyldiga offren i vad som allt mer blivit en katastrof för barn. Redan har omkring 80 procent av barnen under fem år i de mest konfliktdrabbade områdena – Jonglei, Upper Nile och Unity – en förhöjd risk för att drabbas av sjukdomar och dö.

– Drömmen om ett säkert och fredligt Sydsudan blir en levande mardröm för barnen, säger Yoka Brandt, vice chef för UNICEF. Den humanitära hjälpen måste komma fram, landets ledare måste skydda barnens liv, deras rättigheter och deras framtid. Barnen behöver att världen lyssnar och kräver att de får hjälp.

Kolera har brutit ut i Juba

Trots att 80 000 människor har blivit helt vaccinerade mot kolera har hälsodepartementet i Sydsudan bekräftat att sjukdomen brutit ut i Juba. Antalet fall fördubblas nu varje dag, ett oroande bevis för att den dödliga sjukdomen sprider sig. UNICEF har ordnat ett center för behandling av kolera, och tillhandahåller tält för vård av patienter, hygienutrustning, rent vatten och vätskeersättning. Under det senaste dygnet har hundratals människor tränats i att informera och mobilisera samhällen mot sjukdomen.

Hoten mot barnen är många

Mer än en halv miljon barn har flytt undan våldet och runtom i landet riskerar 50 000 barn att dö av undernäring. 740 000 barn under fem år riskerar att drabbas av brist på mat, många har redan tvingats börja äta olika sorters växtlökar och gräs.

Kvinnor och flickor utsätts allt oftare för sexuella övergrepp och är måltavlor för könsbaserat våld. Skolor och sjukhus har attackerats, eller används av olika parter i konflikten. Mer än 9 000 barn har rekryterats av stridande styrkor på båda sidorna, och tusentals barn har kommit ifrån sina familjer.

Hjälp krävs nu

Arbetet för att nå fram med humanitär hjälp fortsätter, men om man inte når en fredlig lösning i landet kommer krisen snabbt att förvärras. Något som kommer få fruktansvärda konsekvenser för de mest sårbara, och särskilt barnen.

UNICEF uppmanar alla parter i konflikten att låta den humanitära hjälpen komma fram på ett säkert sätt, och att respektera överenskommelser att stoppa våldet mot barn, könsbaserat våld och rekryteringen av barnsoldater.

Behoven i Sydsudan är enorma. Hjälp barn som drabbas av konflikter och katastrofer, din gåva behövs nu

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.