Bara sju år gammal har Amira upplevt saker inget barn någonsin ska behöva göra. Konflikten i Syrien har pågått i över fyra år och riskerar att ge en hel generation barn skador för livet. UNICEF är på plats och kämpar för att ge barnen allt de behöver. Men mer hjälp behövs.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2015 06 17
Uppdaterad |
2015 06 17
För Amira blir livet aldrig som förut
Amira, 7 år. Foto: © UNICEF/Romenzi
För många syriska barn har minnet av en fredlig tid helt suddats ut. Sjuåriga Amira är ett av alla de 14 miljoner barn som har drabbats hårt. Hon såg sin pappa dö i en attack i Homs och chockades så svårt att hon slutade äta och förlorade förmågan att gå, hennes ben bar henne inte.
Efter flera attacker flydde hon med sin mamma och bor nu i flyktinglägret Faida i Libanon. Där får hon psykosocialt stöd för att bearbeta det hon gått igenom och näringsbehandling för att utvecklas och växa. Tack vare hjälpen kan Amira gå igen men inte som förut. Hon mår mycket bättre och drömmer om att bli lärare när hon blir stor.
Amiras historia är tyvärr långt ifrån unik. Konflikten i Syrien har pågått i över fyra år och det finns inga tecken på att den kommer upphöra. Skoningslöst våld och förstörda hem riskerar att ge en hel generation barn skador för livet.
Vi finns på plats och genomför omfattande insatser. Men pengar saknas för att nå alla barn med det livsviktiga arbetet. Du kan se till att fler barn får psykosocialt stöd, näring, vaccin, skolgång och rent vatten. Ge en gåva nu.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.