Default hero image

Fler nåddes av humanitära

insatser i Syrien

Trots att säkerhetsläget i Syrien förvärrats under sommaren och framkomsten till många områden har varit begränsad har UNICEF och samarbetspartners kunnat utöka sina humanitära insatser. Under juli nådde hjälpen fram till 94 000 människor i Syrien, 90 procent av dem är barn och ungdomar.

Skribent |

Publicerad |

2012 08 07

Uppdaterad |

2012 08 07

Fler nåddes av humanitära insatser i Syrien

Hundratusentals syriska familjer har flytt sina hem sedan kriget bröt ut. 1,5 miljon människor beräknas vara i behov av humanitära insatser. Många, framförallt kvinnor och barn, tar skydd i skolor, moskéer och andra allmänna byggnader i städerna.

– Vi måste komma ihåg att barnen inte har någon skuld i den här tragedin, men de har fått betala det högsta priset för kriget. De har förlorat sina liv, sina hem, sina föräldrar, sin trygghet och sin skolgång. UNICEF vädjar till alla parter att göra allt som står i deras makt för att skydda de oskyldiga barnen, säger UNICEF högsta chef Anthony Lake.

UNICEF levererar vatten- och hygienpaket till familjer, madrasser, filtar, presenningar, mat och andra förnödenheter till barn. Sedan januari i år har UNICEF och samarbetspartners kunnat hjälpa 250 000 människor inne i landet.

130 000 har flytt till angränsande länder

Flyktingströmmen från Syrien till grannländerna har ökat under hela sommaren. Hittills har över 130 000 syriska flyktingar, varav hälften är barn och flyktingar, registrerats i Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak.

UNICEF med samarbetspartners arbetar för att flyktingarna ska ha tillgång till grundläggande service, inklusive vatten, sanitet, skola, och psykosocialt stöd.

I det nya flyktinglägret Za'atari, i norra Jordanien, ansvarar UNICEF och den tyska katastrof- och räddningsmyndigheten THW för vattenförsörjning, hygien och sanitet. Lägret har kapacitet att ta emot 150 000 människor. UNICEF bidrar även till barns skolgång och rekreation i lägret och levererar bland annat school-in-a-box och tält som ska rymma barnvänliga center och tillfälliga skolor. Läs mer om det här.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete . Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen .
 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.