syrien-575x374.jpg

En hård vinter väntar

syriska barn på flykt

Nära 5,5 miljoner syriska barn på flykt undan kriget står nu inför ännu en svår vinter. Kylan och vätan kommer att innebära ytterligare en påfrestning för de redan utsatta barnen, varnar UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2013 12 03

Uppdaterad |

2013 12 03

En hård vinter väntar syriska barn på flykt

syrien-575x374.jpg
En mamma står i kö med sina barn för att hämta vinterkläder som distribueras av UNICEF.

En mamma står i kö med sina barn för att hämta vinterkläder som distribueras av UNICEF.

Förra vintern var den kallaste på mer än ett decennium, och behovet av humanitär hjälp inför den kommande vintern saknar motstycke. Antalet människor på flykt har stigit drastiskt på ett år.

I december förra året var det uppskattningsvis 1,1 miljoner barn som var drabbade av kriget inne i Syrien, medan 232 000 barn levde som flyktingar i grannländerna. Idag, när konflikten snart går in på sitt tredje år, är 4,3 miljoner barn drabbade i Syrien, medan 1,2 miljoner barn har sökt skydd i angränsande länder.

– Miljoner barn på flykt har varit tvungna att söka skydd där levnadsförhållandena redan är mycket bristfälliga, säger Maria Calivis, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika.

–  När kyla och regn dessutom tillkommer, blir i synnerhet  barn under fem år särskilt mottagliga för sjukdomar som akuta luftvägsinfektioner som lätt sprider sig i överbefolkade områden.

För närvarande är det mer än 436 000 syriska barn under fem år som lever i flyktingläger och andra bosättningar i Libanon, Jordanien, Irak, Turkiet och Nordafrika. UNICEF har tillsammans med sina samarbetspartners redan mobiliserat förnödenheter till Syrien och övriga regionen för att se till att barnen kan hålla sig varma och torra i vinter.

Situationen är särskilt problematisk för mer än 400 000 syriska flyktingbarn i Libanon. Tusentals familjer bor där i tältbostäder på mark som lätt översvämmas när det regnar. Om tält och latriner svämmar över finns det en ökad risk för att vattenburna sjukdomar sprids.

UNICEF i Libanon håller på och distribuerar 88 000 paket med vinterkläder till barn som lever i tältbostäder runt om i landet. Varje paket innehåller en jacka, vattentäta kängor, vantar, halsduk, yllemössa och varma underkläder. UNICEF arbetar också för att förbättra dränering och hygieniska förhållanden i dessa områden. UNICEF behöver omedelbart ytterligare medel för att kunna ge katastrofhjälp under vintern till flyktingbarnen och deras familjer i Syrien och i grannländerna. Ge en katastrofgåva till Syrien eller köp vinterkläder till barn i vår gåvoshop .

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.