UN011217-1-575x382.jpg

Barn på flykt drabbas

hårdast av stängda gränser

Förändrade gränsrestriktioner i bland annat Balkanländerna har gjort att tusentals utsatta barn är strandsatta. I Makedonien och Grekland är läget särskilt svårt för barn på flykt, som riskerar att utnyttjas eller drabbas av sjukdomar.

Skribent |

Publicerad |

2016 03 02

Uppdaterad |

2016 03 02

Barn på flykt drabbas hårdast av stängda gränser

I kaoset och förvirringen vid gränsen mellan Grekland och Makedonien har många barn tvingats sova utomhus under mycket dåliga förhållanden i över en vecka. Utan tillgång till exempelvis duschar eller rätt typ av näring. Familjer riskerar att splittras och barn har tvingats vänta utanför transitcenter eller på tåg i flera timmar utan att veta vart de ska få ta vägen.

[gallery ids="25955,25953"]

– Jag har själv bevittnat små barn under fem år, som nu sitter fast mellan två olika stängsel. De kan inte ta sig framåt, men inte heller gå tillbaka. De behöver skydd och vila och att få veta vad som kommer härnäst, säger Jesper Jensen, katastrofkoordinator för UNICEF i Gevgelija, Makedonien.

Situationen förändras snabbt och UNICEF har trappat upp sina insatser. Bland annat ser vi till att familjer får tillgång till rent vatten och sanitet. Vi delar också ut hygienprodukter och mat för att hjälpa barnen och deras familjer att hantera den svåra och stressande situationen.

UN011217-1-575x382.jpg
UNICEFs personal finns på plats och delar ut mat och ritböcker med mera till barnen vid transitcentret i Gevgelija, Makedonien. Här har vi också satt upp en "Blue Dot hub" där familjer på flykt kan få stöd, skydd och rådgivning med mera.Foto: © UNICEF/Georgiev

UNICEFs personal finns på plats och delar ut mat och ritböcker med mera till barnen vid transitcentret i Gevgelija, Makedonien. Här har vi också satt upp en "Blue Dot hub" där familjer på flykt kan få stöd, skydd och rådgivning med mera. Foto: © UNICEF/Georgiev

Inget barn ska behöva sova utomhus utan skydd eller tillgång till vatten, sanitet och mat. UNICEF uppmanar alla regeringar längs flyktvägen och i destinationsländerna att ta ansvar för barn på flykt.

Barn och kvinnor utgör nu omkring 60 procent av de flyktingar som anländer över havet till Europa, jämfört med 27 procent i september förra året.

UNICEF finns på plats för barnen i de konfliktdrabbade länderna, i flyktingläger och längs flyktvägen. Men mer hjälp behövs. Var med och kämpa för barn på flykt, ge en gåva nu.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.