Tillgången till information från Libyen är mycket begränsad och UNICEF är fortfarande mycket oroade över hur de ökade våldsamheterna påverkar kvinnor och barn inne i landet. UNICEF och andra hjälporganisationer är redo vid gränsen och kräver nu omedelbart tillträde till Libyen för att kunna nå fram med katastrofhjälp till de drabbade.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2011 03 10
Uppdaterad |
2011 03 10
Allt fler barnfamiljer på flykt från Libyen
Hittills har över 200 000 människor flytt från Libyen till Tunisien och Egypten. Allt fler av dem som passerar gränserna är kvinnor och barn. Än så länge flyr inga libyer, utan de flesta familjer är immigranter från bland annat Bangladesh, Somalia, Eritrea och Sudan. UNICEF finns på plats och tar emot dem och arbetar tillsammans med andra organisationer för att alla ska få den omsorg, trygghet, vägledning och psykosociala stöd som de behöver under sin vistelse i lägren.
Hjälp till drabbade
UNICEF ser till att barnen får mat och kläder samt leder arbetet med att förse de drabbade med vatten och sanitet. Traumatiserade barn får hjälp av psykologer. Hygienutrustning delas ut och duschkabiner samt enkla latriner sätts upp så att
20 000 personer får möjlighet att gå på toaletten. Hittills har inga epidemier brutit ut. UNICEF bidrar också till att städa och få undan alla sopor från gränsområdet.
UNICEF redo att ta sig in i landet
UNICEF har flugit in 160 ton förnödenheter och sköter logistiken för att se till att fördela och distribuera hjälpsändningarna, som omfattar till exempel latriner, vätskeersättning, filtar, mediciner, sjukvårdsutrustning, näringstillskott med mera. UNICEF har fyllt sina lokala lager i Tunisien för att förbereda för ökade behov vid gränsen samt inne i Libyen. UNICEF har specialistteam på plats vid gränserna och är redo att ta sig in i landet så fort tillstånd ges. Ännu finns inga säkra rapporter inifrån Libyen och det är nästan omöjligt att få in hjälpsändningar i landet.
Stor risk att krisen förvärras
Uppskattningsvis 15 procent av Libyens utländska befolkning har nu lämnat landet och flyktingströmmen väntas fortsätta. Risken är stor för att krisen eskalerar och UNICEF behöver mer pengar för att tillgodose hjälpbehovet i Tunisien, Egypten och Libyen under de närmaste tre månaderna.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.