Under de senaste dagarna har FN tillsammans med Syriska Röda Halvmånen genomfört en humanitär insats i Homs i Syrien. Minst 500 kvinnor och barn fanns bland de civila som har evakuerats från området. UNICEF bidrar med hjälp och stöd till de evakuerade.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2014 02 12
Uppdaterad |
2014 02 12
500 kvinnor och barn har evakuerats från belägrade Homs i Syrien
Foto: © UNICEF/Alessio Romenzi
Homs har varit belägrat i mer än 600 dagar. Det här var det första humanitära uppehållet i striderna som FN har lyckats medla fram i staden.
Den humanitära konvojen tog sig in den 8 februari. Och trots att konvojen attackerades lyckades man dela ut bland annat vattenreningstabletter från UNICEF, för att stötta befolkningen som fortfarande befinner sig inne i de belägrade stadsdelarna.
– Det här är ett mycket positivt genombrott men det kan bara vara början, säger Youssouf Abdel Jelil, UNICEFs representant i Syrien.
Personal från UNICEF fanns på plats för att se till att barnen som kom till mottagningscentret utanför staden genast fick näringstillskott för att motverka undernäring. Totalt har 380 barn vaccinerats på plats mot polio, DPT (difteri, kikhosta och stelkramp), hepatit B, mässling och andra sjukdomar som kan förhindras.
Barn som identifierats som extra sårbara eskorterades av UNICEF-personal på vägen till säkerhet för att undvika att de separerades från sina familjer, eller utsattes för andra risker.
UNICEF bedömde att det fanns mer än tusen barn instängda i Homs innan den humanitära insatsen påbörjades.
– Vi är mycket oroade för barnen som fortfarande befinner sig inne i Homs, och i andra belägrade delar av Syrien, säger Youssouf Abdel Jelil. Alla parter i konflikten måste skydda barnen, respektera humanitära pauser, och efterfölja internationell humanitär lag för att se till att hjälpen kan nå fram.
Relaterade artiklar
Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.
Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.
Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.