Default hero image

Valet i Elfenbenskusten den 28 november 2010 har skapat en kris av internationella mått. Under den senaste månaden har över 15 000 människor flytt över gränsen till Liberia. UNICEF arbetar för att hjälpa barn och mammor på flykt.

Skribent |

Publicerad |

2011 01 03

Uppdaterad |

2011 01 03

15 000 flyktingar från Elfenbenskusten får hjälp i Liberia

Elfenbenskusten är efter valet splittrat mellan dem som stödjer presidenten och dem som stödjer oppositionsledaren. Våldsamheter gör att befolkningen fruktar ännu ett blodigt inbördeskrig. Många är rädda för beväpnade rebeller och har bedömt att det är säkrare att fly än att stanna. I Liberia har flyktingarna erbjudits tak över huvudet av värdfamiljer, men det börjar att bli fullt i de 22 byar som hittills har tagit emot med öppna armar.

Majoriteten är barn

Enligt FN:s flyktingorgan är fler än 60 procent av flyktingarna under 18 år. Många har kommit utan föräldrar. 3-åriga Dan Woulie är den yngsta som har registrerats som ensamkommande barn hittills.

– Jag lekte när många människor gick förbi, så jag följde med dem hit, säger Dan.

En familj från Elfenbenskusten tar hand om honom tills hans familj har hittats.

Vad gör UNICEF?

UNICEF arbetar med FN-organ, myndigheter, internationella Rädda Barnen och andra samarbetspartners för att bemöta den humanitära krisen. Bland annat ska myggnät, filtar, kastruller, tvål, sovmattor, mat och mediciner delas ut. 

– Vi gör allt vi kan för att hjälpen ska komma fram till flyktingarna så snabbt som möjligt, säger Sam Treglown, som arbetar med vatten och sanitet för UNICEF Liberia.

UNICEF ansvarar för att samordna de insatser som ska ge flyktingarna näring, vatten och sanitet. Andra viktiga områden som prioriteras är att skydda barnen från övergrepp och att se till att de får gå i skolan.

100-åriga Gomon hjälper en flyktingfamilj

I Liberia slutade ett 14-årigt inbördeskrig för sju år sedan. Många liberianer blir oroliga när de hör om våldet i grannlandet.

100-åriga Gomon Notia säger att hon har sett mycket i sina dagar och att hon ber för att freden ska få fortsätta i Liberia. Hon är glad över att kunna hjälpa till och ta emot en ung flyktingfamilj från Elfenbenskusten i sitt hem.

– Vi har inte mat så att det räcker särskilt länge, men vi gör vårt bästa för att dela med oss av det vi har till våra gäster, säger Gomon Notia.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.