Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2011 01 25
Uppdaterad |
2011 01 25
UNICEF Sveriges svar på svd:s artikel: Unga flickor offer för sexhandeln i Sudan
I går den 24 januari publicerade Svenska Dagbladet artikeln, Unga flickor offer för sexhandeln i Sudan , där UNICEF i slutet av artikeln i ett citat omnämndes som en organisation som visserligen finns på plats, men inte handgripligen jobbar för att rädda utsatta barn. Eftersom vi fått en del frågor på detta så vill vi gärna berätta vad UNICEF gör i södra Sudan. Såhär skriver vår informationschef Ingeborg Ekblom:
"Jag läste själv artikeln i går morse och blev verkligen upprörd över den grymma verklighet som drabbar dessa utsatta barn och imponerad över det arbete som utförs av organisationen Confident Children out of Conflict, CCC. Jag skickade genast iväg ett mail till mina kollegor i Sudan för att få veta vad UNICEF gör på plats. Chef för kontoret i Sudan är svensken Nils Kastberg, en person med stor erfarenhet som jag har stort förtroende för.
Jag fick också snabbt svar från UNICEF i Juba, via Nils. Där fick jag information om att UNICEF arbetar med flera organisationer i södra Sudan. Man har faktiskt även gett stöd till organisationen CCC som nämns i artikeln.
UNICEF arbetar hårt mot alla former av exploatering av barn. Som FN-organ har UNICEF en unik roll när det gäller att påverka politiker och myndigheter, så att barns rättigheter verkligen tas på allvar. Men UNICEF ger också direkt stöd till flera olika lokala organisationer. UNICEF väljer ut de organisationer som bäst når ut till barnen och ger dem ekonomiskt och annat viktigt stöd till verksamheten. Däremot arbetar vår personal inte direkt med de utsatta barnen, det har Cathy, den fantastiska eldsjälen från CCC rätt i. Vi plockar inte upp de enskilda barnen, vi lagar inte maten och utbildar inte i hantverk, utan stöder alltså lokala organisationer som utför detta arbete. Att använda sig av den kompetens och det engagemang som finns i lokala gräsrotsorganisationer det är UNICEFs effektiva och medvetna strategi. På så sätt får vi ut maximalt av våra resurser. Organisationer som CCC är enormt viktiga om UNICEF ska kunna hjälpa barnen på plats. Detta kombinerat med aktivt påverkansarbete på regeringsnivå gör att vi kan hoppas på att verkligen kunna åstadkomma en förändring som är långsiktigt hållbar."
/ Ingeborg Ekblom, informationschef, UNICEF
Relaterade artiklar
En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.
Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.
Trots regelbundna ändringar i sexualbrottslagstiftningen finns flera domar där det inte dömts till våldtäkt mot barn med hänvisning till barnets egen vilja, initiativ eller utseende. UNICEF Sverige anser att detta är helt oacceptabelt och lämnar idag in ett remissvar med krav på åtgärder.