Mr-Sampa.jpg

Skribent |

Publicerad |

2010 06 09

Uppdaterad |

2010 06 09

"Hennes kläder var skitiga och hennes trosor var fulla av blod när hon kom till mottagningen" - Emma konfronteras med fruktansvärda övergrepp på barn i Zambia

Vad är egentligen det värsta som skulle kunna hända ett barn? Vad känns som det vidrigaste man skulle kunna utsätta ett oskyldigt litet liv för? Vad skulle du som förälder frukta allra mest?

Varje dag kränks, förnedras, skadas och förstörs barn genom att bli sexuellt utnyttjade. Enligt min personliga åsikt så är det något av det ondaste en människa kan göra mot en annan.

Under min tredje vecka i Zambia har jag varit på University Teaching Hospital och jobbat med sexuellt utnyttjade barn på UNICEF-stödda One Stop Centre. Avdelningen har allt från en polis och advokat till doktorer och terapeuter för att försöka hjälpa barnen genom sina traumatiska upplevelser.

Under veckan som varit har jag sett toppen av ett isberg. Mina öron har lyssnat till de mest hjärtskärande historier och mina ögon har vilat på barn förvridna av smärta. Jag har fått ta emot ett 20-tal själar som trotsat normen och faktiskt anmält de omänskliga övergreppen.

Mr-Sampa.jpg
Mr. Sampa är bekymrad över situationen i Zambia

One Stop Centre jobbar med i snitt fem nya fall av sexuellt utnyttjade barn varje dag. Ungefär 90 % av dem är flickor och alla mellan 0-15 år. Jag har fått följa Mr Sampa och varit med på hela processen som barnen får genomgå. Jag har sett hur föräldrar, som skäms, klandrar sig själva och sliter sig i håret av förtvivlan, kommit med sina barn till avdelningen i chock.

Både barnen och de som följer dem till centret får berätta vad som hänt och sedan undersöks de små för att bekräfta fallet och samla bevis.

Historierna har varit fruktansvärda och flera gånger skämdes jag över att tillhöra det mänskliga släktet. Flera gånger ville jag krama om de förstörda barnen och be om förlåtelse för hur världen ser ut. Jag mådde illa över att höra hur ynkliga män förgripit sig på barn som är för små för att ens förstå vad de blivit utsatta för.

Jag träffade en 12-årig flicka som var mentalt handikappad och som utnyttjats av sin granne vid minst tre tillfällen. Flickan berättade för oss och sin mamma genom kroppspåk, hon kunde bara säga ett fåtal ord, men ändå var budskapet klockrent. Undersökningen bekräftade vad vi befarat.

Den yngsta flicka som kom till oss under veckan var bara tre år gammal och kunde inte heller berätta vad som hänt, helt enkelt för att hon var för liten. Hennes pappa förklarade ändå att de hittat blåmärken och öppna sår mellan benen på flickan som klagat på att hon hade ont ”där man kissar”.

En flicka på sex år kom in till oss efter att ha blivit våldtagen av en vän till familjen. Mannen hade först gett sig på flickans äldre syster men misslyckats och förgripit sig på den lilla flickan istället, inför ögonen på systern. Jag passade på att umgås med det skärrade barnet under väntan på One Stop Centre och vi ritade roliga figurer i avdelningens slitna målarböcker. Det tog lång tid innan ett första leende smög sig på hennes läppar och jag önskade att jag kunde radera all smärta som tyngde.

En 9-årig tjej kom till oss med skrämda ögon och iklädd en trasig prinsessklänning. Hon hade blivit våldtagen av sin egen styvfar då resten av familjen var på begravning. Hennes armar kramade hårt och reserverat runt sin taniga kropp när hon berättade hur mannen nästan strypt henne för att hon skulle sluta skrika. Jag fick hålla den panikslagna flickan i handen genom undersökningen som visade färska sår av våldsamhet samt att hon smittats av syfilis.

Just detta gör allt så extra vidrigt, offren utsätts för fara på så många olika plan. Sexuellt utnyttjande lämnar inte bara oönskade graviditeter, könssjukdomar och HIV/AIDS bakom sig utan även prostitution, alkoholism och mentala ärr. Många får en förvrängd bild av sexualitet och en stor del drabbas på något sätt av depression...

Fortsättning på bloggposten:

Alla barn har rätt att växa upp i en trygg miljö där de slipper utsättas för våld och exploatering. Stöd oss i arbetet med att skydda barn världen över!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Unicef logo
Sverige

En man friades nyligen i hovrätten från våldtäkt mot barn trots att domstolen ansåg det bevisat att mannen haft sitt finger inne i en 10 år gammal flickas snippa. Anledningen var att domstolen ansåg att det inte kunde fastslås vad flickan menade när hon använde ordet snippa. Enligt UNICEF Sveriges barnrättsjurist Maj Fagerlund är bristande kunskap om barns rättigheter, särskilt barns rätt att komma till tals, ett generellt problem i svenska domstolar.

Almedalen_tisdagen-575x431.jpg
Almedalen

Igår hade UNICEF Sverige, Ecpat och Bris ett gemensamt seminarium i Almedalen på temat att stoppa sexuella övergrepp på nätet. Panelen diskuterade bland annat en studie från Filippinerna där tiotusentals barn är utsatta för så kallad ”webcam sex tourism”.

Unicef Logo Swedish
Sverige

Trots regelbundna ändringar i sexualbrottslagstiftningen finns flera domar där det inte dömts till våldtäkt mot barn med hänvisning till barnets egen vilja, initiativ eller utseende. UNICEF Sverige anser att detta är helt oacceptabelt och lämnar idag in ett remissvar med krav på åtgärder.