Över 100 chefer och andra nyckelpersoner inom kommunernas socialtjänst samt inom myndigheter som till exempel polisen och Migrationsverket, möts idag den 31 augusti när UNICEF Sverige arrangerar en nationell konferens om människohandel med barn.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2010 08 30
Uppdaterad |
2010 08 30
UNICEF arrangerar nationell konferens om människohandel i Sverige
Statsrådet Maria Larsson talar inledningsvis tillsammans med UNICEF Sveriges ordförande Birgitta Dahl. Senare under dagen berättar Kristina Misiniene från Litauen om sitt arbete med barn som fallit offer för människohandel.
Bred utbildningssatsning
Konferensen avslutar den utbildningssatsning om människohandel med barn som UNICEF Sverige bedrivit under 2009-2010, med medel från regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Runtom i landet har UNICEF anordnat seminarier för personal på handläggarnivå inom socialtjänst, polis, Migrationsverket och andra grupper som på olika sätt kan komma i kontakt med barn som utsatts för människohandel för olika ändamål.
Fler ärenden om handel med barn i Sverige
Sedan regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel presenterades 2008 och berörda myndigheter fick resurser för spaning och utbildning, har antalet uppmärksammade fall av barn som utsatts för människohandel i olika syften – exempelvis stjäla, tigga, sälja sex – ökat.
Vad händer med de utsatta barnen när handlingsplanens insatser och aktiviteter avslutas i december 2010? Det är en av flera viktiga frågeställningar som lyfts under seminariet.
Konferensen är fullsatt med 135 deltagare. Här hittar du programmet .
Reviderad version av skriften "Kan det vara människohandel?"
Utbildningen har utgått från skriften ”Kan det vara människohandel?” som UNICEF Sverige och Socialstyrelsen tillsammans tog fram 2008. I samband med konferensen lanseras en ny lätt reviderad version av skriften – till följd aven ändring (1 juli 2010) i lagen om människohandel.
"Kan det vara människohandel?" innehåller bland annat en checklista med frågor och åtgärder som kan behöva vidtas och är tänkt som en hjälp för tjänstemän vid myndigheter, som kan komma i kontakt med barn som misstänks vara utsatta för människohandel.
Relaterade artiklar
I samband med internationella dagen mot trafficking av personer uppmärksammar UNICEF alla barn som varje år faller offer för människohandel. Trafficking är idag den tredje största brottsliga verksamheten i världen, och det är till stor del barn som utnyttjas.
Idag skickar vi in vårt remissvar på Människohandelsutredningen. UNICEF Sverige har tittat på de förslag som rör barn. Vi ser positivt på förslagen i utredningen som syftar till att ge ett ökat straffrättsligt skydd för barn som utsätts för människohandel. Vi anser dock att ytterligare åtgärder är nödvändiga för att tydliggöra och uppmärksamma barns särskilda utsatthet och rätt till skydd och öka antalet lagförda brott mot barn.
Minst 245 fall där barn riskerat trafficking eller olagliga barnhemsplaceringar har stoppats sedan den första jordbävningen drabbade Nepal för två månader sedan. UNICEF samarbetar med nepalesiska myndigheter och polisen för att minska risken för handel med barn, och uttrycker oro för ökad "volonturism" till barnhem.