Kylkedjan – vaccinets väg till barnen

Inom UNICEF kallas vaccinets väg till barnen för "the cold chain", kylkedjan. Vaccinet måste nämligen kylas och förvaras i en temperatur på mellan +2 och +8 grader, från det att det tillverkas ända tills strax innan användning. Det ställer förstås stora krav på hur kedjan organiseras.

 • Kylväska för vaccin
  UNICEF
  Vaccinet måste hålla en temperatur på mellan 2-8 plusgrader från att det tillverkas till strax innan barnen ska få det. Därför är det av största vikt att kylkedjan inte bryts. Den sista vägen till barnen transporteras vaccinet i kylväskor.
 • En man på cykel lastad med kylväskor med vaccin
  Shehzad Noorani/UNICEF
  Kylda väskor med mässlingsvaccin transporteras till en vårdmottagning i Bangladesh. Därifrån kör personalen ut vaccinet till skolor och mindre hälsocenter. Vaccinet hålls hela tiden kallt.
 • Man på cykel
  Olivier Asselin/UNICEF
  En man är på väg till en by i Kongo Kinshasa med stelkrampsvaccin.
 • Kylboxar med vaccin transporteras på Åsnor
  Shehzad Noorani/UNICEF
  Även om kylkedjan startar med flygplan och lastbilar, slutar den inte sällan på packdjur eller till fots för att nå ända fram till barnen. I bärbara kylboxar och axelbandsväskor håller sig temperaturen i fem dagar.
 • Två män packar en kylväska med vaccin
  Shehzad Noorani/UNICEF
  UNICEF levererar all den utrustning som krävs: stora kylanläggningar, kylrum, kylskåp, kylväskor med mera. I områden utan el används soldrivna kylskåp.

Vaccin måste kunna transporteras över enorma avstånd, i extrem värme och till några av världens mest otillgängliga platser. UNICEF levererar all den utrustning som krävs: stora kylanläggningar, kylrum och kylskåp med mera. Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns vi på plats och distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur. 

Tack vare välplanerade vaccinationskampanjer med hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr – kan vi vaccinera miljontals barn på en vecka eller två. Till fots, på cyklar, motorcyklar, hästar, åsnor eller kameler kämpar vi för att nå ut till varenda unge i varenda liten by.

Vill du vara med och se till att vaccinet kommer fram? Köp en kylväska i vår gåvoshop.

Fördjupning

Vad säger Barnkonventionen?

 • 6

  Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

 • 24

  Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

Läs mer om Barnkonventionen

Var med och kämpa vid barnens sida varje dag, året runt. Bli Världsförälder.

 • Du hjälper utsatta barn över hela världen.
 • Du är med under hela uppväxten – från mammas mage till vuxenlivet.
 • Du ger pengar varje månad. Enkelt och kostnadseffektivt via autogiro.