Gå till innehållet

Kylkedjan – vaccinets väg till barnen

Inom UNICEF kallas vaccinets väg till barnen för "the cold chain", kylkedjan. Vaccinet måste nämligen kylas och förvaras i en temperatur på mellan +2 och +8 grader, från det att det tillverkas ända tills strax innan användning. Det ställer förstås stora krav på hur kedjan organiseras.

Vaccin måste kunna transporteras över enorma avstånd, i extrem värme och till några av världens mest otillgängliga platser. UNICEF levererar all den utrustning som krävs: stora kylanläggningar, kylrum och kylskåp med mera. Överallt där barn måste skyddas mot farliga sjukdomar finns vi på plats och distribuerar vaccin, utbildar hälsoarbetare och bidrar med den viktiga kylutrustning som krävs för att vaccinet ska hålla rätt temperatur. 

Tack vare välplanerade vaccinationskampanjer med hundratusentals frivilliga som går från dörr till dörr – kan vi vaccinera miljontals barn på en vecka eller två. Till fots, på cyklar, motorcyklar, hästar, åsnor eller kameler kämpar vi för att nå ut till varenda unge i varenda liten by.

Vill du vara med och se till att vaccinet kommer fram? Köp en kylväska i vår gåvoshop.

Vad säger Barnkonventionen?

  1. Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.

  2. Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

Läs mer om Barnkonventionen