Spotify x UNICEF_illustration_16-9.png

Spotify och UNICEF lanserar hubb

för ungas psykiska hälsa

Spotify och UNICEF ingår ett samarbete för att hjälpa unga att stärka sin psykiska hälsa, med fokus på de barn som lever i eller har flytt från krig och konflikter. På Spotifys nya hubb Our Minds Matter kommer barn och unga få tillgång till UNICEFs forskningsbaserade och engagerande material om psykisk hälsa. I ett första skede lanseras materialet till unga som drabbats av kriget i Ukraina.

Skribent |

Publicerad |

2023 06 28

Uppdaterad |

2023 06 28

Spotify och UNICEF lanserar hubb för ungas psykiska hälsa

För att stötta ungas psykiska hälsa ingår UNICEF och Spotify ett treårigt samarbete för att nå ut med material om psykisk hälsa till barn och unga som drabbats av krig och konflikt. Samarbetet kombinerar Spotifys plattform, räckvidd och expertis i att skapa engagerande innehåll med UNICEFs expertis inom psykisk hälsa för barn och unga.

Som en del av samarbetet lanserar Spotify och UNICEF hubben Our Minds Matter på Spotify som innehåller en kombination av musik och ljudmaterial framtaget och anpassat för att främja barn och ungas psykiska hälsa. Syftet är att i ett första skede nå unga som drabbats av kriget i Ukraina. 

Vårt mål i samarbetet med UNICEF är att hjälpa unga människor, särskilt de som drabbats av krig och konflikter, att hitta det stöd de behöver för sitt mentala välbefinnande online och offline. Vårt samarbete kommer särskilt att fokusera på att utnyttja kraften i musik, ljud och annat innovativt digitalt innehåll för att leverera pålitligt och engagerande innehåll för mental hälsa för unga människor och deras vårdnadshavare, säger Katarina Berg, CHRO på Spotify.

Inledningsvis erbjuds materialet kostnadsfritt på ukrainska, polska och engelska i ett urval av europeiska och engelsktalande länder. Delar av innehållet kommer att tillgängliggöras i Sverige. 

Bland materialet finns UNICEFs egna podcastserie On My Mind som är framtagen av experter på psykisk hälsa tillsammans med unga från Ukraina och Polen, för att säkerställa att det uppfyller de behov som unga upplever. Podcasten tar bland annat upp ämnen som att hantera stress och rädsla, hur du pratar med din familj om traumatiska upplevelser och oro, och när och hur du ska söka professionell hjälp.

Tusentals barn har dödats eller skadats under kriget i Ukraina. Miljoner barn har på nära håll upplevt våldet och lever dagligen med rädsla och oro. För deras egen skull och Ukrainas framtid måste barn och unga få hjälp att hantera sina upplevelser. UNICEF har det senaste året sett till att nästan tre miljoner barn och unga i Ukraina har fått psykosocialt stöd från våra psykologer, terapeuter och socialarbetare, men vi behöver nå fler. Jag hoppas att podcasten On My Mind kommer att nå många, ge stöd, bidra till att bryta stigman kring mental ohälsa och hjälpa barn och unga att söka stöd när de behöver det, säger UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt.

Spotify x UNICEF_1_16-9.png

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Utbildningskrisen är en kris för barns rättigheter och en hel generations framtid står på spel. I årets julkampanj fokuserar UNICEF Sverige på barns rätt till utbildning - och backas upp av fastighetsmiljardären Roger Akelius, som matchar alla gåvor som kommer in till utbildning under december månad.

Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Illustratören Eva Eriksson har tagit fram ett exklusivt motiv till UNICEF Sveriges årliga julkula med hustomten Vrese och kaniner från boken “Jul i Stora Skogen”. Då ingen av de befintliga bilderna från boken funkade riktigt så valde Eva att rita nytt.

Default hero image
Sverige

I den senaste granskningen från Sveriges Radio Ekot, den 7 september, rapporteras återigen om våld mot barn och unga på statliga ungdomshem, SiS. Denna gång handlar det om våld mellan intagna.