Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Eva Eriksson målar

årets julkula

Illustratören Eva Eriksson har tagit fram ett exklusivt motiv till UNICEF Sveriges årliga julkula med hustomten Vrese och kaniner från boken “Jul i Stora Skogen”. Då ingen av de befintliga bilderna från boken funkade riktigt så valde Eva att rita nytt.

Skribent |

Publicerad |

2023 10 26

Uppdaterad |

2023 10 26

Eva Eriksson målar årets julkula

Illustratören Eva Eriksson har tagit fram ett exklusivt motiv till UNICEF Sveriges årliga julkula med hustomten Vrese och kaniner från boken “Jul i Stora Skogen”. Då ingen av de befintliga bilderna från boken funkade riktigt så valde Eva att rita nytt.

– När jag tittade i boken Jul i Stora Skogen så hittade jag ingen bild som var precis som jag tänkte mig på en kula så därför målade jag en ny bild som är målad exklusivt för årets julkula, berättar Eva. 

Hustomten Vrese, till skillnad från de flesta barn, räknar inte ner dagarna till jul. Han bor i en hundkoja där han helst sitter ensam och njuter av tystnaden. Men djuren i Stora Skogen, de väntar på tomten vare sig han vill eller inte. 

För Eva var det en självklarhet att tacka ja när hon fick frågan om att rita årets julkula.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan om att göra en julkula, säger Eva Eriksson. Självklart vill man vara med och hjälpa till för viktiga ändamål när man kan och UNICEF är en väldigt bra organisation som gör mycket gott.

UNICEF Sverige har sedan 2011 tagit fram en julkula, varje år, illustrerad av en svensk illustratör. Motivet som i år pryder den vackra handmålade UNICEF-kulan i glas är hämtat ur boken “Jul i Stora Skogen” (Raben & Sjögren 2012), skriven av Ulf Stark (1944-2017) och illustrerad av Eva Eriksson. 

UNICEFs julkulor har med åren blivit mycket populära. De säljs i begränsad upplaga och brukar ha en snabb åtgång. Förutom att skänka glädje här hemma gör kulorna också skillnad utanför landets gränser då allt överskott går till UNICEFs viktiga arbete för barns rättigheter runt om i världen. 

Försäljningen av julkulan startar i unicefbutiken.se den 26 oktober. Som Världsförälder hos UNICEF har man förtur till försäljningen.

Om Eva Eriksson:

Eva har sedan hon debuterade som barnboksillustratör 1977, gjort en mängd böcker som etsat sig fast i våra hjärtan. Eller vad sägs om hennes många samarbeten med Barbro Lindgren i böckerna om Max, historierna om den vilda bebin och klassiker som Vems lilla mössa flyger? Hon hade även ett långt samarbete med Ulf Nilsson (1948-2021). Tillsammans skapade de bland annat böcker som Älskade lilla gris och böckerna om Lillasyster kanin. Eva har också bidragit med sina illustrationer till Viveca Lärns böcker om Eddie, Margareta Strömstedts böcker om Majken och har på senare år, tillsammans med sin dotter (och tillika illustratören) Lisa Moroni, skrivit de populära böckerna om Julia. En karaktär som bygger på Evas eget barnbarn.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Skola-Pakistan-2023
Senaste nyheterna

Utbildningskrisen är en kris för barns rättigheter och en hel generations framtid står på spel. I årets julkampanj fokuserar UNICEF Sverige på barns rätt till utbildning - och backas upp av fastighetsmiljardären Roger Akelius, som matchar alla gåvor som kommer in till utbildning under december månad.

Default hero image
Sverige

I den senaste granskningen från Sveriges Radio Ekot, den 7 september, rapporteras återigen om våld mot barn och unga på statliga ungdomshem, SiS. Denna gång handlar det om våld mellan intagna.

UN0214785.jpg
Sverige

Utredningen “En uppväxt fri från våld” har lagt fram ett förslag på en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, något som UNICEF Sverige har påtalat länge. Vi välkomnar strategin men vill se mer resurser och större, mer sammanhållna insatser som på ett tydligare sätt stärker det befintliga systemet.