Gå till innehållet

Steg för steg till ett lyckat Operation Dagsverke

Med Operation Dagsverke lär sig elever om barns rättig­heter och får skapa en unik insamlings­kampanj för att hjälpa barn i andra länder till ett bättre liv. Så här fungerar det, steg för steg:

 • Anmäl er. När ni har anmält er skola får ni en länk till en insamlings­sida där ni kommer att kunna lägga upp mer information om er kampanj. Där finns också information om hur besökarna kan sätta in pengar samt affischer och flyers att skriva ut. Anmäl er skola här. 
   
 • Delta på vår digitala konferens. En träff fylld av engagemang och värme. Vi bjuder in inspirerande talare, har workshops för både elever och lärare samt utbyter idéer om hur vi kan göra Operation Dagsverke så bra som möjligt.
   
 • Ta del av vårt skolmaterial med förslag på lektioner som är lätta att arbeta med och som har en tydlig koppling till läroplan, förmågor och är ämnesövergripande.
   
 • Vad vill ni göra? Det finns många sätt att genomföra ett dagsverke. Gör en film, spela in en sång eller anordna en utställning och sälj biljetter. Det är bara fantasin som sätter gränser. Samla ihop er och fundera på vad ni helst vill göra.
   
 • Boka ett skolbesök. Under Operation Dagsverke kan ni bjuda in en barnrättsinformatör till er skola för ett fysiskt eller digitalt besök. Eleverna får information om årets kampanj, gör roliga och lärorika övningar samt diskuterar barns rättigheter.
   
 • Kör så det ryker. I år går Operation Dagsverke av stapeln vecka 20. Nu är det bara att se till att det kommer in så mycket pengar som möjligt. Tillsammans förbättrar vi livet för elever runt om i världen.
   
 • Sprid information om att ni är med i Operation Dagsverke. På er insamlingssida hittar ni affischer och flyers som ni kan använda er av. Ni kan också använda er av #operationdagsverke i sociala medier för att sprida ert arbete och hitta andra som är med.
   
 • Vad gjorde eleverna? Eleverna kan rapportera in vad de gjort genom att fylla i formuläret och ange mejladress till ansvarig på skolan alternativt skriva ut kvittot som finns som pdf på er skolas insamlingssida.
   
 • Skicka in skolans sammanställning. En ansvarig myndig person ska, när insamlingen är avslutad, fylla i ett enkelt formulär (senast 31 maj), så att vi ser att insamlingen har hanterats på rätt sätt. Fyll i formuläret här.
   

 • Presentera årets resultat. Redovisa era dagsverken och insamlingar senast den 31 maj, så att vi kan presentera resultatet innan skolavslutningen. Vi lovar att ni kommer vara otroligt stolta när ni får ert diplom (som finns på er insamlingssida när ni avslutat insamlingen).
   
 • Skriv ut ert diplom. När ni är klara med er insamling, så går ni in på er insamlingssidas "Ändra"-knapp för att avsluta den. Då kan ni hämta och skriva ut ert diplom med skolans resultat under er materialsida.
   

Stort lycka till!