Gå till innehållet

Steg för steg till ett lyckat Operation Dagsverke

Med Operation Dagsverke lär sig elever om barns rättig­heter och får skapa en unik insamlings­kampanj för att hjälpa barn i andra länder till ett bättre liv. Så här fungerar det, steg för steg:

 • Anmäl er. När ni har anmält er skola får ni en länk till en insamlings­sida där ni kommer att kunna lägga upp mer information om er kampanj. Där finns också information om hur besökarna kan sätta in pengar samt affischer och flyers att skriva ut. Anmäl er skola här. 
   
 • Kom på våra konferenser. En dag fylld av engagemang och värme. Vi bjuder in inspirerande talare, har workshops för både elever och lärare samt utbyter idéer om hur vi kan göra Operation Dagsverke så bra som möjligt. OBS: Vi planerar att under våren genom­föra tre konfe­renser för del­tagande skolor, i södra, mellersta och norra Sverige. På grund av det rådande läget kan det här dock komma att för­ändras. Infor­ma­tionen om konferenserna upp­dateras löpande.
   
 • Vi har tagit fram skolmaterial med förslag på lektioner som ska vara lätta att arbeta med och som har en tydlig koppling till läroplan, förmågor och som är ämnesövergripande.
   
 • Vad vill ni göra? Det finns många sätt att samla in pengar på. Gör en film, sjung på torget eller ha en loppis. Det är bara fantasin som sätter gränser. Samla ihop er och fundera på vad ni helst vill göra.
   
 • Boka ett skolbesök. Under Operation Dagsverke kan du bjuda in en barnrättsinformatör till ett besök på din skola. Eleverna får information om årets kampanj, gör roliga och lärorika övningar samt diskuterar barns rättigheter. 
   
 • Lägg upp allt ni gör och planerar att göra på er insamlingssida. Det kan ni sedan enkelt sprida i sociala kanaler. Bra dagar att genomföra ert dagsverke är under vecka 19 och 20. Redovisa era dagsverken senast den 26 maj, så att vi kan redovisa resultatet innan skolavslutningen.
   
 • Kör så det ryker. Nu är det bara att se till att det kommer in så mycket pengar som möjligt. Tillsammans är vi med och förbättrar livet för elever runt om i världen.
   
 • Vad gjorde eleverna? Eleverna kan rapportera in vad de gjort genom att fylla i formuläret och ange mejladress till ansvarig på skolan alternativt skriva ut kvittot som finns som pdf på er skolas insamlingssida.
   
 • Skicka in skolans sammanställning. En ansvarig myndig person ska, när insamlingen är avslutad, fylla i ett enkelt formulär (senast 26 maj), så att vi ser att insamlingen har hanterats på rätt sätt. Fyll i formuläret här.
   
 • Presentera årets resultat. Innan sommarlovet kommer vi att presentera resultatet av årets insamling och vi lovar er att ni kommer vara otroligt stolta när ni får ert diplom (som finns på er insamlingssida när ni avslutat insamlingen).
   
 • Skriv ut ert diplom. När ni är klara med er insamling, så går ni in på er insamlingssidas "Ändra"-knapp för att avsluta den. Då kan ni hämta och skriva ut ert diplom med skolans resultat under er materialsida.

Stort lycka till!