Default hero image

Anthony Lake tillträder som

ny chef för UNICEF

Anthony Lake börjar den 1 maj sitt arbete som UNICEFs högste chef. Han kommer till UNICEF med mer än 45 års erfarenhet av offentlig och internationell tjänst.

Skribent |

Publicerad |

2010 04 30

Uppdaterad |

2010 04 30

Anthony Lake tillträder som ny chef för UNICEF

– Jag är entusiastisk över att få komma till UNICEF. Jag ser fram emot att få arbeta med vår fantastiska personal och våra många samarbetspartners för att tillgodose barns rättigheter runt om i världen, säger han på sin första dag på sitt nya arbete.

Gedigen erfarenhet

Anthony Lake utnämndes av FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, efter samråd med UNICEFs styrelse. Vid tillkännagivandet av utnämningen, den 16 mars 2010, konstaterade generalsekreteraren att Anthony Lake bidrar med "en stor erfarenhet efter en lång och framgångsrik karriär inom USAs regering."

Amerikanen Lake har en lång diplomatkarriär bakom sig och har mött ledare och beslutsfattare över hela världen. Han har bland annat fungerat som politisk rådgivare åt president Clinton, arbetat med politisk planering i Carteradministrationen, och framgångrikt arbetat med frågor som rör utrikespolitik, nationell säkerhet och humanitär utveckling . Under 2007-2008 var han utrikespolitisk rådgivare till Barack Obama i hans presidentvalskampanj.

Fredsengagemang

Anthony Lakes engagemang för fred och säkerhet har varit kännetecknande för hela hans karriär. Efter att ha lämnat den amerikanska regeringen 1997 tjänstgjorde han som USAs särskilda sändebud i Haiti, Etiopien och Eritrea. Hans ansträngningar har bidragit till förverkligandet av Alger-avtalet som avslutade kriget mellan Etiopien och Eritrea. Han spelade också en avgörande roll i utarbetandet av den politik som ledde till fred i Bosnien och Hercegovina och Nordirland.

– Fred och säkerhet är grunden för en värld där barn växer upp. Krig dödar inte bara barn – de bidrar också till ökad spridning av sjukdom och förstör hoppet om ekonomisk utveckling. Och i slutänden är verklig fred inget som bara kan finnas i diplomatiska dokument. Fred finns om våra barn får växa upp i en trygg och hälsofrämjande miljö. Om vi förbättrar deras liv i dag, så hjälper vi dem också till en bättre framtid, säger Anthony Lake.

Bred erfarenhet av barnrättsfrågor

Anthony Lake har bred erfarenhet av både internationella utvecklingsfrågor och barns rättigheter genom ett fyra decennier långt arbete inom olika frivilligorganisationer. Han har bland annat fungerat som internationell rådgivare till Internationella Röda korskommittén och varit styrelseledamot i Rädda Barnen. Anthony Lake har även lång erfarenhet av UNICEFs arbete. Under nio år har han suttit i styrelsen för amerikanska UNICEF och var ordförande mellan 2004 till 2007.

Anthony Lake blir den sjätte UNICEF-chefen under organisationens 63-åriga historia.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Julkulan_unicef_se_1920x1080.jpg

Idag, den 26 oktober, lanseras årets julkula på unicefbutiken.se. För trettonde året i rad har UNICEF Sverige tagit fram en handmålad julkula i glas med motiv skapat av en svensk illustratör. Vi är väldigt glada och stolta över att Eva Eriksson i år har bidragit med en av sina illustrationer. 

Barn som ritar - Rumänien 2022
Sverige

I sökandet efter nya motiv till våra gåvokort bad vi barnen om hjälp. Under sommaren arrangerade UNICEF Sverige en aktivitet där barn från hela Sverige fick skicka in teckningar till oss. Våra gåvokort är en viktig del i vårt insamlingsarbete för barn i världen. Därför känns det särskilt roligt att vi med våra gåvokort får chansen att lyfta fram vad barn själva har gjort.

UN0443251 (1).jpg
Sverige

Nu när midsommar och sommaren närmar sig vill jag passa på att tacka dig för ditt stöd till UNICEF. För att du tillsammans med oss står på barnens sida.