Default hero image

Katastrofinsamling för barnen

i Darfur

Ben Parker I Darfur-området i Sudan har mer än en miljon människor tvingats fly från sina hem. Hälften av de drabbade är barn och inför Världsflyktingdagen den 20 juni startade UNICEF Sverige en katastrofinsamling för kunna rädda så många av dem som möjligt från undernäring, sjukdomar, exploatering och traumatisering.

Cirka en miljoner människor hotas av svält och risken för att epidemier bryter ut är stor. Mer nödhjälp krävs snabbt innan regnperioden gör vägarna leriga och ofarbara. FN har beskrivit situationen som den just nu värsta humanitära katastrofen i världen och Kofi Annan har varnat för ett nytt Rwanda.

UNICEF-chef har besökt Darfur

Den 13-15 juni besökte UNICEFs chef, Carol Bellamy, regionen för att med egna ögon se hur hjälparbetet fortskrider och för att försöka uppbringa mer internationellt stöd för de över en miljon flyktingarna. Hon har träffat barn och deras familjer både i och utanför flyktinglägren på flera platser i landet.

- Det är tydligt att krisen har förvärrats, berättar hon. Antalet flyktingar fortsätter att växa och överallt mötte jag kvinnor som berättade om mord och våldtäkter. Alla är skräckslagna för att återvända hem och vågar inte ens lämna lägren för att samla ved och foder.

Under sitt besök i Darfur träffade Carol Bellamy också regeringsrepresentanter i huvudstaden Khartum. Hon vädjade till presidenten om fredsinsatser i västra Sudan och fri passage för humanitärt bistånd.

Etnisk rensning

Efter 21 års inbördeskrig har Sudan fått ett fredsavtal, men detta omfattar inte Darfur-regionen. Här pågår sedan drygt ett år en etnisk rensning, enligt somliga med stöd av landets regering. Det är arabiska janjawid-milisgrupper som attackerar den afrikanska ursprungsbefolkningen, främst Furstammen. Byar bränns ner och bevattningsanläggningar och jordbruksredskap förstörs. Över 10 000 människor har avrättats och kvinnor och flickor utsätts för gruppvåldtäkter.

UNICEF är djupt oroade

UNICEF bedömer kontinuerligt situationen i landet och är djupt oroade över den växande sårbarheten bland flyktingarna. I dagsläget beräknas att det behövs närmare 350 miljoner kronor för att möta behoven bland de över en miljon människor som befinner sig på flykt i landet.

Flyktingarna lever under extremt svåra omständigheter med dålig eller ingen tillgång till rent vatten, mat och hälsovård. De flesta är helt beroende av humanitär hjälp för sin överlevnad. Många har samlats i läger, men tusentals människor vandrar fortfarande omkring i bergen. Och som i alla katastrofsituationer är det barnen som lider mest.

Världsflyktingdagen den 20 juni

UNICEF Sverige startade inför Världsflyktingdagen den 20 juni en katastrofinsamling för att hjälpa flyktingarna i Darfur.

- Just nu handlar det om pengar till ren överlevnad, men på sikt behöver alla dessa människor också hjälp att kunna återvända till ett värdigt och tryggt liv, säger Kent Härstedt, UNICEF Sveriges ordförande.

UNICEF kämpar vid de utsatta barnens sida

Redan nu genomför UNICEF stora hjälpinsatser i området. Rent vatten, skola och grundläggande sjukvård prioriteras. Brunnar borras och pumpar repareras. Hittills har UNICEF hunnit ge en tredjedel av flyktingarna tillgång till rent vatten. UNICEF sätter också upp tillfälliga skolor och näringscenter för undernärda barn. UNICEF uppskattar att minst 30 000 barn är undernärda och att 5 500 är svårt undernärda.

UNICEF har också, i alla nio provinser i södra Darfur, påbörjat en omfattande vaccinationskampanj mot mässlingen, som är den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sudan. Målet är att vaccinera over två miljoner barn. I södra Darfur-regionens största stad, Nyala, vaccinerades 90 procent av barnen under kampanjens tre första dagar. I nästa fas skall barnen i västra och norra Darfur vaccineras.

För mer information kontakta UNICEF Sveriges informationschef Ingeborg Ekblom, 08-692 25 16 eller 0709-95 59 16.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.

Flicka - Rafah city - januari 2024 - cropped
Gaza

Det är oförlåtligt att världen tillåter att barn svälter ihjäl. UNICEF och andra organisationer måste få komma in med mer nödhjälp. För barnens skull krävs en omedelbar humanitär vapenvila.