Situationen i sydvästra Pakistan är fortsatt kritisk, inte minst för de tiotusentals barn som hotas av undernäring och sjukdomar. Det är mycket svårt att ta sig fram i området och landets regering har nu inlett ett nära samarbete med FN och UNICEF för att undsätta de nödställda.
Skribent |
UNICEF Sverige
Publicerad |
2007 07 04
Uppdaterad |
2007 07 04
Barnen hårdast drabbade av översvämningarna i Pakistan
Enligt officiella beräkningar har mer än 1,5 miljoner människor drabbats av översvämningarna efter att cyklonen Yemin drog fram över sydvästra Pakistan.
250 000 hemlösa
I 14 av Balochistans 29 distrikt har uppskattningsvis 250 000 människor förlorat sina hem. De lokala myndigheterna har bekräftat 100 dödsfall och 200 saknade. Men den inofficiella dödssiffran överskrider redan 200.
I Sindh är sex distrikt drabbade och i hamnstaden Karachi som också skadades av cyklonen rapporteras över 200 döda och tusentals är utan vatten och elektricitet.
Svårt att ta sig fram
Eftersom kommunikationen är dålig och de översvämmade områden är så avlägset belägna, är skadorna efter cyklonen ännu inte fullt överskådliga. Men vittnen rapporterar om stor förödelse med skadad boskap och förstörda skördar, vägar och broar. Många är fortfarande strandsatta och väntar på att bli räddade.
— Ett av de största problemen är att det är oerhört svårt att ta sig fram till de drabbade, eftersom de stora vägarna och annan infrastruktur skadats, menar Kari Egge som är ställföreträdande chef för UNICEFs katastrofprogram. Hittills har de nödställda endast kunna få hjälp via luften, främst av de pakistanska myndigheterna.
Barnen hotas av undernäring och sjukdomar
— Förutom den psykiska påfrestning som den här situationen innebär för alla barn, är vi mycket oroade över näringsläget och det höga antalet fall av akut och allvarlig undernäring, särskilt bland barn yngre än fem år, säger Kari Egge och tillägger att det dessa provinser redan innan katastrofen hade stora problem med undernäring.
Egge uttryckte också oro över att risken för att barnen dör ökar om regnet och översvämningarna fortsätter och om epidemier bryter ut på grund av brist på rent dricksvatten.
— Om det inte slutar regna inom de närmaste dagarna kommer situationen att bli riktigt allvarlig för alla de tiotusentals barn som är hemlösa och utom räckhåll för hjälparbetare och akutsjukvård.
UNICEF samarbetar med regeringen
På begäran av utrikesdepartementet i Pakistan går nu FN in med hjälpinsatser i området. I det katastrofarbete som planeras tillsammans med landets regering har UNICEF den ledande rollen när det gäller vatten och sanitet, skolundervisning, kommunikation samt trygghet och skydd för de utsatta barnen. UNICEF kommer även att bistå i hälsoarbetet.
UNICEF har skickat förnödenheter
Redan den 30 juni hade UNICEF, på begäran från myndigheterna I Balochistan, levererat katastrofhjälp till det drabbade området:
740 000 vattenreningstabletter
33 600 lakan
4000 vattendunkar
12 stora tält
50 ton Unimix (ett näringsberikat mjöl)
Sjukvårds- och hälsoutrustning som räcker i tre månader till de allra mest akuta behoven för 20 000 människor.
20 vattensäckar
56 000 tvålpaket
12 balar med tyg för att sila vatten
Dessutom har de lokala myndigheterna fått hjälp att skaffa fram medicin och att forsla rent vatten till de översvämmade områdena.
Fler länder behöver hjälp
Det är inte bara Pakistan som skövlats av cyklonen. Under den senaste veckan har storm och översvämningar även drabbat stora delar av Sydasien, inklusive Indien och Afghanistan och behovet av hjälp från UNICEF och andra hjälporganisationer på plats ökar.
Hjälp barn i krig och katastrofer. Skänk en gåva här »
Relaterade artiklar
På en vecka har fler än 80 barn dödats i Libanon och omkring 300 000 har tvingats på flykt. UNICEF är på plats och levererar rent vatten, mediciner, varma filtar och andra förnödenheter till familjer i nöd.
En tio månader gammal pojke har delvis förlamats av polio i Gaza. Den mycket smittsamma sjukdomen hotar tusentals barns liv och hälsa. UNICEF vaccinerar nu tiotusentals barn varje dag i en kamp mot klockan.
För många är sommaren en tid för vila och återhämtning. Inte för barnen i Gaza. För dem har skräcken, hungern, lidandet och döden bara fortsatt. Efter 10 månader av krig är desperationen i Gaza större än någonsin.