Mål 12 - Hållbar konsumtion och produktion
Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.
Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.
Delmål
12.1 Implementera det tioåriga ramverket för hållbara konsumtions- och produktionsmönster
12.2 Hållbar förvaltning och användning av naturresurser
12.3 Halvera matsvinnet i världen
12.4 Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall
12.5 Minska mängden avfall markant
12.6 Uppmuntra företag att tillämpa hållbara metoder och hållbarhetsredovisning
12.7 Främja hållbara metoder för offentlig upphandling
12.8 Öka allmänhetens kunskap om hållbara livsstilar
12.a Stärk utvecklingsländers vetenskapliga och tekniska kapacitet för hållbar konsumtion och produktion
12.b Utveckla och implementera verktyg för övervakning av hållbar turism
12.c Eliminera marknadsstörningar som uppmuntrar till slösaktiga konsumtionsmönster
Källa: globalamalen.se