un013394_dronare_7d808f7467bb279e copy.jpg

UNICEF använder drönare

i kampen mot hiv

I Malawi blir drönare medhjälpare i kampen mot hiv.

Skribent |

Publicerad |

2017 06 02

Uppdaterad |

2019 08 27

Drönare bekämpar hiv i Malawi

UNICEF arbetar ständigt för att hitta nya innovativa lösningar på problem som drabbar barn runt om i världen. Tillsammans med Malawis regering har UNICEF undersökt kostnadseffektiva lösningar för att minska väntetiden när nyfödda testas för hiv.

Obemannade drönare testas för att snabbt kunna skicka blodprover mellan vårdcentraler och labb. Den första lyckade testflygningen genomfördes då en drönare flög tio kilometer från ett hälsocenter i en by till labbet vid sjukhuset i Kamuzu.

Vanligen tar det många dagar för ett blodprov vid ett hälsocenter i Malawi att nå ett testlabb och upp till åtta veckor innan resultatet kommer tillbaka. En snabb diagnos är livsviktig så att barn som bär på viruset direkt kan komma igång med behandling och bromsmediciner.

Om de goda resultaten fortsätter kommer drönarna att bli en del av landets hälsosystem och kunna rädda och förbättra många barns liv i framtiden.

Drönare-malawi.jpeg
I Malawi ser barn och vuxna nyfiket på när UNICEF testar drönare för att snabbt kunna skicka blodprover mellan vårdcentraler och labb. Foto: © UNICEF/Khonje

Kopiera länk
Vad säger barnkonventionen?
  1. 6.Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  2. 24.Barn har rätt till bästa möjliga hälsa, tillgång till hälso- och sjukvård samt till rehabilitering. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.