UNICEF
Utblick: Psykisk hälsa

Utblick: Psykisk hälsa

pojke ritar på tavla - barns ord - Slovakien 2023

Miljontals barn världen över lever i konflikter. Det innebär ofta svår känslomässig stress som kan resultera i livslång psykisk ohälsa och psykosociala problem. UNICEF jobbar över hela världen för att förbättra situationen för barn som lever i utsatthet, och deras familjer. Vi ger dem verktyg att hantera sin psykiska hälsa under och efter en kris. Vi utvecklar metoder efter behoven i det lokala samhället.  

Det är ett faktum att utan psykisk hälsa finns ingen fullständig hälsa. Psykisk ohälsa drabbar närmare 20 procent av alla unga idag. För en del går det så långt att de inte vill leva längre. Självmord är den näst vanligaste dödsorsaken inom EU för unga mellan 15 och 19 år, och är den fjärde vanligaste dödsorsaken globalt i samma åldersgrupp. 

Varje år tar omkring 46 000 barn och unga i åldrarna 10-19 år sitt liv. Det är ett barn var 11:e minut.

Medvetenheten kring psykisk hälsa ökar men arbetet kring det är grovt underfinansierat över hela världen. Det är en av vår tids största kriser, ett enormt slöseri för samhället och en sorg för individen som drabbas.

Vi måste ta barns och ungas erfarenheter på allvar och bryta tystnaden kring ungas psykiska mående för att rädda liv och göra en insats som verkligen gör skillnad i samhället. 

Som exempel spenderas i genomsnitt bara två procent av statens hälsobudgetar i världen och en  procent av statens hälsobudgetar i låginkomstländer på psykisk hälsa. En mycket liten del av dessa medel går till barns psykiska hälsovårdstjänster, vilket understryker en kritisk lucka när det gäller att tillgodose psykiska behov från ung ålder. 

Att agera tidigt för att stödja barn, ungdomar och vårdnadshavare är det bästa investeringsbeslutet vi kan fatta, och en viktig möjlighet att minska denna risk för barn och förluster för samhället. 

Laddningsbild från YouTube

Här finns egentligen en YouTube-video.

För att visa den behöver du tillåta marknadsföring i dina cookie-inställningar.

Ändra cookie-inställningar

En trygg plats för Walaa

När kriget i Sudan bröt ut för ett år sedan förändrades livet över en natt för 11-åriga Walaa. Hon och hennes familj fick kämpa för att hitta mat, vatten och komma i säkerhet.

En dag slog en bomb ner i ett grannhus och familjen fick fly för sina liv. I tumultet skiljdes Walaa och hennes syster Shegn från resten av familjen. Systrarna tog rygg på andra flyende familjer och tillsammans tog de sig en lång sträcka i den stekande solen. De tvingades se hemska saker längs resans väg. De hade brist på vatten, kläder och mat. En dag fick de, tack vare en annan flyende familj, kontakt med sin mamma över telefon och kunde till slut återförenas med henne efter fem långa dagar ensamma. Tillsammans kom de till slut till området Kassala där de nu bor.

Walaa har nu fått möjlighet att komma till en trygg barnvänlig plats som drivs med stöd av UNICEF och våra partner. Här får runt 600 barn på flykt stöd och trygghet varje dag.

För Walaa och de andra barnen är platsen en fristad för lek, musik, dans, lärande, psykosocialt stöd, rent vatten och mycket mer. En plats där man kan börja drömma igen.

Vad UNICEF gör 

  • Vi skapar trygga miljöer som ger förutsättningar för ett barns optimala utveckling. Vi erbjuder psykosocialt stöd till barn, ungdomar, vårdnadshavare, familjer och samhället i stort genom en rad insatser som möter behoven på plats. 

  • Tillsammans med våra partner sätter vi upp så kallade barnvänliga platser som erbjuder aktiviteter för att hjälpa barn och unga att utveckla förmågor för att hantera kriser, lösa problem, reglera sina känslor och skapa relationer. Det sker exempelvis i barngrupper eller genom sport- och fritidsaktiviteter.

  • Vi jobbar med att motverka skadliga beteenden och normer med syfte att minska mobbning, våld och exploatering, genom bland annat individuellt stöd.

  • Vi hjälper föräldrar och vårdnadshavare att lära sig hur de kan stötta barn i stressade situationer. Vi informerar om de stressreaktioner barn kan få när de utsätts för exempelvis krig eller kris, erbjuder föräldrakurser och informerar hur man kan stötta barn med psykiska problem.   

Vi vet var dina gåvor behövs som allra mest 

Därför är icke-öronmärkta gåvor så viktiga:

Spotify x UNICEF_1_16-9.png

Ett samarbete för

psykisk hälsa 

Vi samarbetar med Spotify för att främja unga människors mentala hälsa, inklusive de på flykt, och deras vårdnadshavare. Det gör vi bland annat genom Spotify-hubben Our Minds Matter som innehåller en kombination av musik och ljudmaterial framtaget och anpassat för att främja ungas psykiska hälsa. Spotify ger också ett ekonomiskt bidrag till UNICEFs arbete för barn och ungas psykiska hälsa.

SÖK
MENY
STÖD OSS