Default hero image

Mark Levengood

ny UNICEF-ambassdör

Programledaren Mark Levengood utsågs 1 april till ny ambassadör för Unicef. —  Ända sedan jag var barn har Unicef stått som en symbol för hopp och framtid. Att själv få bli en del av det arbetet är så stort för mig att hjärtat dunkar i valstakt, säger Mark Levengood.

Skribent |

Publicerad |

2008 03 30

Uppdaterad |

2008 03 30

Mark Levengood ny UNICEF-ambassdör

Programledaren Mark Levengood utsågs 1 april till ny ambassadör för Unicef.

– Ända sedan jag var barn har Unicef stått som en symbol för hopp och framtid. Att själv få bli en del av det arbetet är så stort för mig att hjärtat dunkar i valstakt, säger Mark Levengood.

Hans nya uppgift som ambassadör blir att skapa medvetenhet kring de frågor som Unicef driver – till exempel att alla barn har rätt att få gå i skola, få hälsovård, hjälp i katastrofer och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering. Mark Levengood hamnar i sällskap med internationellt kända namn som Susan Sarandon, David Beckham och Robbie Williams. De ställer alla upp ideellt för Unicefs arbete för barn i världen.

Mark Levengood har nyligen rest till Paraguay för att följa Unicefs arbete där. Han mötte bland andra gatubarn, barn i fängelse och hiv-smittade barn som övergetts av sina föräldrar.

– Paraguay är ett fattigt land, där Unicefs närvaro betyder skillnaden mellan liv och död för tusentals barn. Mest drabbande var väl de personliga mötena -barnen som berättade att det är jobbigt när det regnar, för då krälar det så många giftormar på golvet, eller den åttaåriga flickan på barnhemmet för hiv-smittade, som krampaktigt höll oss kvar och bad oss stanna en stund till, eftersom hon då för en stund längtade mindre efter sina föräldrar.

Mark Levengood är flerfaldigt prisbelönad som programledare, och har lett tv-produktioner som Melodifestivalen och Vi i femman. Han verkar även som skriftställare och föreläsare, och har gett ut flera böcker. Under våren är Mark Levengood aktuell som krönikör i God morgon, världen! i P1 i Sveriges Radio, och spelar in en serie intervjuprogram för finländsk tv.

Kopiera länk